Nagyvilág

2011.08.25. 07:31

Újra gúnyt űztek a vereckei emlékjellel az ukránok

Egy hatalmas, látszólag rézből készült ukrán címert helyeztek el szerdán a vereckei magyar honfoglalási emlékjel csúcsán a szélsőjobboldali ukrán Szvoboda (Szabadság) Országos Szövetség szimpatizánsai.

Egy hatalmas, látszólag rézből készült ukrán címert helyeztek el szerdán a vereckei magyar honfoglalási emlékjel csúcsán a szélsőjobboldali ukrán Szvoboda (Szabadság) Országos Szövetség szimpatizánsai.Az újnáci ukrán politikai szervezet kárpátaljai szócsövének számító Zakarpattya Online hírportálon csütörtök hajnalban közzétett fényképes beszámoló tanúsága szerint a szvobodások éppen egy magyar turistacsoport jelenlétében, tüntetőleg tűzték ki az háromágú villát formázó ukrán címert a Matl Péter kárpátaljai szobrászművész tervei alapján elkészült emlékjel hegyébe. Ezt követően rögtönzött gyűlésen vitatták meg problémáikat a magyar nemzettel, amelyhez egy pravoszláv pópa is asszisztált.

Nem ez az első eset

A beszámolóból kiderül, hogy a szélsőséges szervezet hívei az augusztus 24-re eső ukrán függetlenség napja alkalmából gyűltek össze a Vereckei-hágón, ahol állításuk szerint a független Kárpátukrajnáért küzdő, és ott kivégzett és tömegsírokba temetett szabadsághőseik nyugszanak. Ukrajna címerének méltó helyéül pedig azért szemelték ki a magyar emlékmű csúcsát, mert az a hágó legmagasabb pontja.

Ukrán nacionalisták két éve már elhelyeztek ugyanott egy hasonló „műalkotást”, amelyet az illetékes hatóságok tíz nap elteltével távolítottak el. A Szvoboda szervezet három kárpátaljai vezére pedig ez év tavaszán saját kezűleg gyújtott máglyát autókerekekből az emlékmű tövében. Ellenük a vádhatóság büntetőpert kezdeményezett.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!