Nagyvilág

2011.08.31. 15:15

Újra lesz Sissy-szobor Kolozsváron

Miskolc, Kolozsvár - Lemásolják a miskolci Sissy szobrot, hogy Kolozsváron is legyen egy.

Miskolc, Kolozsvár - Lemásolják a miskolci Sissy szobrot, hogy Kolozsváron is legyen egy.

A történet egészen pontosan úgy hiteles, hogy volt már ott egy Stróbl Alajos által alkotott Sissy királyné mellszobor, de épúggy, mint Eperjesen és Budapesten, ellopták azt. Ezek a szobrok szinte egyidőben készültek a miskolcival, valamikor az 1890-es évek végén. A miskolci azonban még mindig látható a Herman Ottó Múzeumban. Ebből egyébként több másolat is készült: a miskolci Semmelweis kórház udvarán, a másik a Városháza udvarán látható.

Kolozsváron régi álom, hogy újra legyen Erzsébet királyné szobor” – mondta lapunknak Gergely Balázs, az erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum régésze. Ez az idén valósulhat meg, miután felvették a kapcsolatot a miskolci önkormányzattal és a múzeummal. A korábbi mintát, amely alapján a szobor készült, kidobták, mert az anyaga elöregedett, de a jövő héten készül egy új. Ez alapján készíti el a másolatot egy kolozsvári szobrász. Várhatóan ősszel már a közönség is láthatja Erzsébet királyné bronz mellszobrát Kolozsváron, a református templom kertjében. A cél azonban az, hogy eredeti helyére kerüljön a mű – hangsúlyozta Gergely Balázs. Éppen ezért az eredeti talapzat felújítására gyűjtést indítanak majd, melyhez lapunk is csatlakozik. Ez szeptemberben kezdődik, így a részleteket később tudjuk közölni.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!