Nagyvilág

2011.08.23. 16:21

Ünnep és magyarellenes gyalázkodás

Megdöbbentő jelenetek fogadták azokat a magyarországi turistacsoportokat, akik Szent István napja alkalmából látogattak el a Vereckei-hágóra, hogy emlékezzenek államalapításra – írja a Kárpáti Igaz Szó.

Megdöbbentő jelenetek fogadták azokat a magyarországi turistacsoportokat, akik Szent István napja alkalmából látogattak el a Vereckei-hágóra, hogy emlékezzenek államalapításra – írja a Kárpáti Igaz Szó.Nemzetünk szent zarándokhelyén augusztus 20-án – valami „különös véletlen” folytán – az ukrán neonáci Szvoboda szövetség is rendezvényt szervezett: ismeretlen szicsgárdistákat temettek újra a magyar honfoglalási emlékjelhez vezető út mentén.

Az esemény időzítése mellett számos kételyt ébresztenek az állítólagos tömegsírban fellelt leletek. Az ásatások során talált emberi maradványokról ugyanis mindennemű antropológiai vagy törvényszéki kórbonctani vizsgálat nélkül kiáltották ki, hogy azok a magyar és lengyel katonák által 1939-ben agyonlőtt ukrán szabadcsapatosok tetemei. Pedig lehettek akár első világháborúban elesett magyar katonáké, banditák által lemészárolt helybélieké, vagy tiltott határátlépés során kivégzett fegyvercsempészeké is.

Tény, hogy a sebbel-lobbal megrendezett szvobodás újratemetésen – s ezt az eseményről szóló beszámolók is megjegyzik – nem vettek részt sem a megye, sem a volóci járás vezetői. A tudósításból emellett teljességgel hiányzik a korrektség, a tárgyilagosság, és sugárzik a magyargyűlölet. A szerzők a néhai ukrán hősökkel szembeni gyalázatnak nevezik, hogy aznap magyar turisták százai zarándokoltak el a honfoglalási emlékjelhez, akik még azt a pimaszságot is elkövették, hogy a trikóikon a páneurópai piknikre utaló feliratot viselték.

"Tekintetük szúrt és átkos volt"

Nem hagyták megjegyzés nélkül az eseményt a magyar turisták sem. Az egyik vereckei élménybeszámoló több hírportálon is olvasható.

Az emlékjelhez vasárnap ellátogatók között volt például a budapesti Szabadság téri református gyülekezet kirándulócsoportja is, ifj. Hegedűs Lóránt lelkész vezetésével. A csapat tagjai megdöbbenve tapasztalták a hágón eléjük táruló látványt.

„A szónokok felfűtött magyarellenes uszítása áthatotta a körülöttük gyülekező tömeget is, érződött a levegőben a feszültség, ami talán megérkezésünk pillanatában volt igazán a tetőfokán. Tekintetük szúrt és átkos volt. Látszott rajtuk, hogy élvezik fölényüket. Lassan engedtek utat, hogy tudjunk haladni az emlékmű felé. Közben a magyarságot gyalázó kijelentések és szitkok áradtak felénk” – idézi beszámolójukat a Kárpáti Igaz Szó.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!