Nagyvilág

2011.09.14. 18:40

A francia politika elit Görögország megmentése mellett

Párizs (MTI) - A szélsőjobboldali Nemzeti Frontot (FN) kivéve valamennyi francia politikai párt szerint meg kell menteni Görögországot az államcsődtől.

Párizs (MTI) - A szélsőjobboldali Nemzeti Frontot (FN) kivéve valamennyi francia politikai párt szerint meg kell menteni Görögországot az államcsődtől.

"A köztársasági elnök (Nicolas Sarkozy) és a miniszterelnök (Francois Fillon) egyhangúlag megerősítette, hogy Franciaország eltökélt abban, hogy mindent meg kell tenni Görögország megmentése érdekében" - közölte a szerdai kormányülést követően Valérie Pécresse kormányszóvivő, miközben a hivatalos cáfolatok ellenére - Philipp Rösler német gazdasági miniszter felvetetése alapján - francia elemzők szerint se lehet tabu egy rendezett görög államcsőd az euró stabilizálása érdekében.

A kormányülésen az eurózóna védelmét illetően megerősítették a francia-német páros szilárdságát, és annak szükségességét is, hogy a Brüsszelben Görögország érdekében július 21-én elfogadott tervet gyorsan és összehangoltan meg kell valósítani - tette hozzá. A kormányszóvivő azt is elmondta, hogy az államfő és a miniszterelnök úgy vélte: elengedhetetlen Görögország kötelezettségvállalásainak teljesítése, amelyről szerda este telefonon egyeztet Nicolas Sarkozy Angela Merkel német kancellárral és Jeórjiosz Papandreu görög kormányfővel.

A francia politikai elit a kérdésben egyértelműen támogatja a kormányzati törekvéseket.

Francois Hollande, a szocialisták korábbi vezetője és egyik legesélyesebb elnökjelöltje szerint "ha nem mentjük meg Görögországot, nemcsak a görögöket hozzuk elviselhetetlen helyzetbe, hanem az egész Európai Uniót bizonytalanságba sodorjuk".

"Nem szabad veszni hagyni Görögországot, ki kell tépni a spekulánsok karmaiból. Én nem tudom azt mondani, hogy vesszen Görögország, és majd mi majd élünk tovább, mint azelőtt. Ha Görögország összeomlik, az veszélyt jelent az egész Európai Unióra és mindannyiunkra" - mondta a France2 közszolgálati televíziónak Jean-Luc Mélenchon, a Baloldali Front vezetője.

A centrista Francois Bayrou szerint ha Görögország nem fizeti vissza az adósságát, akkor az egész Európai Unióra gyanú vetül, s az a kamatok emelkedéséhez fog vezetni, mert a hitelezők tudni fogják, hogy az euróban felvett adósságokra nem nyújt védelmet az eurózóna.

Ezzel szemben Marine Le Pen, az FN elnöke szerint "nincs mit tenni Görögországgal". Véleménye szerint az eurózóna összeomlása Görögországtól függetlenül megkezdődött, ezért Franciaországnak és Németországnak az eurózónából való kilépésükről kellene egyeztetniük.

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!