Nagyvilág

2011.09.14. 17:44

Féltek a halottaktól a középkori írek

Dublin (MTI) - Féltek a középkori írek a halottaktól, ezért az elhunytak szájába egy nagy követ erőszakoltak, hogy megakadályozzák kikelésüket a sírból.

Dublin (MTI) - Féltek a középkori írek a halottaktól, ezért az elhunytak szájába egy nagy követ erőszakoltak, hogy megakadályozzák kikelésüket a sírból.

A szokatlan temetkezést Knockvicar falu közelében, Roscommon grófságban tárták fel, Írország északi részén, ahol a Sligói Műszaki Egyetem régészei végeznek ásatásokat. A Királyi Ír Akadémiai finanszírozásában végzett ásatások során összesen 137 sírt tártak fel, de a régészek szerint a területen körülbelül háromezer elhunytat helyezhettek végső nyugalomra 700 és 1400 között - olvasható a Sligói Műszaki Egyetem honlapján (http://itsligo.ie/).

Hasonló temetkezéseket korábban már tártak fel Nagy-Britanniában és más európai országokban. Öt évvel ezelőtt pedig Velencében, ahol a 16. századi pestisjárvány áldozatainak temetőjét tárták fel, találtak olyan női csontvázakat, amelyeknek száját kődarabbal "tömték ki". Ezek női "vámpírok" voltak, akiket a középkorban gyakorta a pestis terjesztésével vádoltak. Írországban viszont most első ízben került elő ilyen sír.

A "deviáns" temetkezés két férfi, egy fiatalabb és egy idősebb csontvázát rejtette, akiket nem egyszerre helyeztek végső nyugalomra, de mindketten a 8. században hunytak el. Ez viszont kizárja, hogy "vámpírok" lettek volna, az emberi "vérszívókkal" kapcsolatos hiedelmek ugyanis csak az 1500-as években terjedtek el Európában.

Chris Read ásatásvezető régész szerint az egyik elhunyt a hátán feküdt, s szájában egy nagy fekete kő éktelenkedett. A másik halottat az oldalára helyezték és a kődarabot olyan erővel erőszakolták ajkai közé, hogy majdnem kificamították az alsó állkapcsát.

Mint az archeológus rámutat, esetükben valószínűleg attól féltek, hogy kikelnek a sírból és kísérteni fogják az élőket.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!