Nagyvilág

2011.09.04. 10:13

Hatalmas értékű elsüllyedt aranykincset hoztak a felszínre

Oranjemund - Majdnem két évvel a felfedezését követően sikerült a felszínre hozni azt a 16. századi portugál hajóroncsot, amely vagyont érő arany- és műtárgyrakományával együtt mintegy 500 évig pihent a namíbiai Oranjemund város partjainak közelében.

Oranjemund - Majdnem két évvel a felfedezését követően sikerült a felszínre hozni azt a 16. századi portugál hajóroncsot, amely vagyont érő arany- és műtárgyrakományával együtt mintegy 500 évig pihent a namíbiai Oranjemund város partjainak közelében.A roncsot még 2008 áprilisában fedezte fel a Namdeb állami gyémántbánya-társaság egyik munkása. A nemzetközi régészekből és környezetvédőkből álló csapat összesen 2266 arany- és ezüstérmét hozott felszínre az Atlanti-óceán mélyén fekvő hullámsírból. A nemzetközi tengerjogi törvények szerint a roncs és a benne lévő kincsek azt az országot illetik, ahol megtalálták őket, így a nagyrészt portugál és spanyol aranyérmék most már a namíbiai fővárosban lévő nemzeti bank széfjében lapulnak.A kiemelési munkálatokat irányító Webber Ndoro elmondása szerint a felszínre hozott 21 kilogrammnyi arany az utóbbi időkben világszerte előkerült elveszett kincsek legértékesebbjei közé tartozik. Az érmék mellett további értékes műtárgyakat, köztük fémrudakat, elefántagyarakat, ágyúkat és navigációs eszközöket is rejtett a Portugáliából Ázsia felé tartó hajó rakománya. Ndoro szerint már megkezdték a kimentett műtárgyak hosszú és nehézkes konzerválását. A helyi kormány illetékeseinek bejelentése szerint Oranjemund egyik öreg erőművét múzeummá fogják alakítani, hogy a nagyközönség is megcsodálhassa a több százéves különleges műtárgyakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!