Nagyvilág

2011.10.03. 19:56

Eredményesnek tekinti kárpátaljai látogatását Schmitt Pál

Técső/Nagyszőlős/Beregszász/Ungvár (MTI) - Eredményesnek és hasznosnak tekinti első kárpátaljai útját Schmitt Pál köztársasági elnök, aki hétfőn, a kétnapos látogatás végén értékelt a magyarországi közszolgálati médiumok ungvári tudósítói előtt.

Técső/Nagyszőlős/Beregszász/Ungvár (MTI) - Eredményesnek és hasznosnak tekinti első kárpátaljai útját Schmitt Pál köztársasági elnök, aki hétfőn, a kétnapos látogatás végén értékelt a magyarországi közszolgálati médiumok ungvári tudósítói előtt.Fontosnak nevezte az Olekszandr Ledidával, Kárpátalja megye kormányzójával vasárnap folytatott ungvári megbeszélését, amely a tervezett fél óra helyett több mint egy órán át tartott. Mint mondta, sok témát áttekintettek, mivel kötelességének érezte, hogy a régió első számú vezetője előtt felvessen minden olyan problémát, amely hátrányosan érinti a kárpátaljai magyar közösséget.

Kifejtette: szóvá tette a magyar tannyelvű oktatás helyzetét, ezen belül a magyar nyelven történő és a magyar nyelvből és irodalomból teendő emelt szintű érettségi és felvételi vizsgák, a magyar nyelvű tankönyvkiadás kérdését, a beregszászi főiskola állami akkreditációjának ügyét, a magyar nyelv használatának problémáját. "Emlékeztettem a kormányzó urat, hogy az ő anyanyelve, az ukrán is több mint száz évig hivatalosan be volt tiltva. Ennek tükrében érthető, mennyire fontos a Kárpátalján élő magyar nemzetiségnek az anyanyelv használata" - hangsúlyozta.

Schmitt Pál azt is elmondta, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetőivel folytatott ungvári megbeszélésen Kovács Miklós, a szervezet elnöke arról tájékoztatta, hogy Ukrajnában, a jövőre esedékes parlamenti választásokra új választójogi törvény készül, amely hátrányosan érinti a magyarságot, csökkenti a közösség parlamenti képviseletének esélyeit. Jelezte, hogy ezt a problémát levélben fogja felvetni Viktor Janukovics ukrán elnöknek, s szóvá teszi - a kárpátaljai magyarság egyéb gondjaival együtt - Mikola Azarov miniszterelnöknél is, aki a tervek szerint a jövő hónapban látogat Magyarországra.

Az államfő hétfő délelőtt Beregszászon részt vett a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola évnyitó ünnepségén. A beregszászi református templomban a köztársasági elnök - utalva a kárpátaljai magyarság nehéz helyzetére - a múlt század 40-es éveit Beregszászon töltő Győri Dezsőtől vett, "nép lenni a népek, és ember lenni az emberek között" versidézettel kezdte köszöntőjét, emlékeztetve arra, hogy a felvidéki költő jól tudta, néha mennyire nem könnyű egy népnek, egy nemzetnek léteznie. "Éppen ezért nagyon örülök, hogy a mai napon, összetartozásunkat kifejezve, önökkel lehetek, évnyitó ünnepségük részesévé válhatok" - tette hozzá.

"A főiskola létezése, folytonos fejlődése már önmagában is nagyszerű üzenet a jövőnek. Üzenet arról, hogy élnek magyarok ezen a tájon. Olyanok, akik nem csak az ezeréves múltjukra büszkék, de azt is tudják, mit akarnak. A holnapot is itt, a szülőföldjükön képzelik el" - hangsúlyozta Schmitt Pál.

Schmitt Pál a Kárpátalján fontos karitatív és lelkipásztori szerepet játszó ferences rendházat is felkereste Nagyszőlősön. A köztársasági elnököt nagy tömeg fogadta a rendház előtti téren, majd a zsúfolásig megtelt római katolikus templomban a köztársasági elnököt Bán Jónás rendházfőnök és Bocskai István, Nagyszőlős polgármestere köszöntötte, aki elmondta, hogy a kisvárosban példaértékű a nemzetiségi és a felekezeti tolerancia, elképzelhetetlen a magyar emlékművek meggyalázása vagy az, hogy bárkire is rászóljanak az utcán, ha magyarul beszél.

Schmitt Pál ezután kitüntetéseket adott át kárpátaljai személyiségeknek és intézményeknek.

Útjának utolsó állomásaként Schmitt Pál Técsőre látogatott, ahol magyar beruházásban épült pelletáló üzemet avatott fel. A pellet igen kis részecskékre aprított, őrölt, majd összepréselve hasznosított hulladék.

Schmitt Pál Técsőn találkozott a Felső-Tiszavidék magyarságának képviselőivel és megkoszorúzta Kossuth Lajos szobrát is.

- Varga Béla, az MTI tudósítója -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!