Nagyvilág

2011.10.26. 20:47

Franciaország továbbra is a világ negyedik fegyverexportőre

Párizs, 2011. október 26., szerda (MTI) - A francia fegyvereladások összege tavaly 37 százalékkal 5,12 milliárd euróra csökkent az előző évhez képest, de Párizs hatszázalékos világpiaci részesedéssel megtartotta a negyedik helyét a világ legjelentősebb fegyverexportőrei között - közölte szerdán a francia védelmi minisztérium.

Párizs, 2011. október 26., szerda (MTI) - A francia fegyvereladások összege tavaly 37 százalékkal 5,12 milliárd euróra csökkent az előző évhez képest, de Párizs hatszázalékos világpiaci részesedéssel megtartotta a negyedik helyét a világ legjelentősebb fegyverexportőrei között - közölte szerdán a francia védelmi minisztérium.

A tárca jelentése szerint az állam által "stratégiai ágazatnak" tekintett fegyverexport továbbra is prioritást élvez, miután a fegyvereladások "elsődleges szerepet" játszanak Franciaország "hatalmi státusának" megtartásában. A világ fegyverpiaca - 300 milliárd euró értékű eladásokkal és 79 milliárd eurónyi exporttal - ellenáll a geopolitikai és pénzügyi válságnak - olvasható a minisztérium dokumentumában.

Franciaországot az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Oroszország előzte meg 2010-ben. A francia fegyverek legfőbb importőrei jelenleg Szaúd-Arábia, Brazília, India és Malajzia.

Gérard Longuet védelmi miniszter a jelentéshez írt előszavában a 165 ezer főt foglalkoztató védelemtechnológiai és ipari bázis megerősítését segítő export fejlesztése mellett foglalt állást.

A Le Monde című napilap értesülése szerint a líbiai piac néhány hónappal ezelőtt még gyümölcsözőnek ígérkezett a francia fegyvereladások szempontjából. Miközben Párizs mindent megtesz annak érdekében, hogy a francia vállalatok részt vehessek az arab ország újjáépítésében, a katonai piacán már nem kíván többé jelen lenni.

Franciaország 2007-ben, három évvel az ENSZ-embargó vége után írt alá megállapodást katonai együttműködésről Líbiával, közel 300 millió eurós értékben. Párizs azt remélte, hogy Rafale vadászbombázó repülőgépeket, helikoptereket és egyéb katonai járműveket is eladhat majd Líbiának 4,5 milliárd euróért. A francia kormány 2001 óta engedélyezte a legnagyobb gyártóknak (Thales, Eurocopter, Dassault), hogy felvegyék a kapcsolatot a Kadhafi-rezsimmel.

A miniszteri jelentés szerint tavaly Líbiától 35 millió eurós megrendelés érkezett és 90 millió eurós értékben történtek szállítások, amelyek elsősorban úgynevezett optronikus alkatrészeket érintettek. Alig egy hónappal a forradalom kitörése előtt Kadhafi hadserege ezer rakétát vásárolt az MBDA nevű cégtől.

Az "arab tavasz" országai közül egyedül Líbiával növekedett jelentős mértékben 2010-ben a francia fegyverkereskedelem. Bahrein 9,8 millió euróért, Egyiptom 40 millió euróért, Tunézia pedig egymillió euróért vásárolt tavaly fegyvert Franciaországtól, de Párizs az elmúlt két évben közel 55 millió eurónyi értékben adott engedélyt háborús eszközök eladására a januárban megbukott Zin el-Abidin ben Ali rendszerének. Egyiptomba és Tunéziába azonban a forradalmak kitörése óta nem szállított fegyvert Franciaország, azt megelőzően viszont a legjelentősebb vásárlóknak számítottak. A Közel-Kelet volt a legfőbb francia piac, a teljes fegyverexport 27 százalékával. A védelmi minisztérium jelentése szerint Franciaország diverzifikálni szeretné piacát, amelynek kiegyenlítődését elsősorban a latin-amerikai és az ázsiai előadásoktól reméli.

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!