Nagyvilág

2011.10.20. 19:23

Gasparovic: alkotmánymódosítással oldják meg a belpolitikai helyzet

Pozsony, 2011. október 20., csütörtök (MTI) - Ivan Gasparovic szlovák államfő szerint az alkotmány módosításával fogják megoldani Szlovákiában az Iveta Radicová kormányának múlt heti bukása után kialakult belpolitikai helyzetet.

Pozsony, 2011. október 20., csütörtök (MTI) - Ivan Gasparovic szlovák államfő szerint az alkotmány módosításával fogják megoldani Szlovákiában az Iveta Radicová kormányának múlt heti bukása után kialakult belpolitikai helyzetet.

"A volt koalíció négy pártja arról tájékoztatott, hogy támogatni fogják az alkotmány olyan módosítását, amely a köztársasági elnöknek lehetővé teszi, hogy ügyvitellel bízza meg a múlt héten megbukott kormányt egészen a márciusi előre hozott választásig" - jelentette ki Gasparovic azután, hogy csütörtökön este találkozott a volt koalíció pártelnökeivel.

Iveta Radicová kormánya a múlt hét elején az euroövezeti mentőalapról szóló, bizalmi szavazással összekötött voksoláson bukott meg.

"Most a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának képviselőin a sor, hogy előkészítsék ezt a törvénymódosítást. Elfogadása után azonnal megbízom ezt a kormányt, hogy a választásig folytassa tevékenységét" - szögezte le az államfő.

Robert Fico, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke, aki a megbeszélésen nem vett részt, de azelőtt külön találkozott Gasparoviccsal, szintén azt mondta újságíróknak, hogy a helyzet megoldására alkotmánymódosítás készül, s a Smer ezt támogatni fogja. Az alkotmánymódosítást a Smer javasolta.

A megállapodás ugyanakkor azt is eldöntötte, hogy az Európai Unió vasárnapi brüsszeli csúcstalálkozóján Iveta Radicová fogja képviselni Szlovákiát.

"A mai megállapodás alapján, s miután számolok azzal, hogy a Nemzeti Tanács jóváhagyja az alkotmánymódosítást és a kormány a miniszterelnök asszony vezetése alatt folytatni fogja munkáját, nem látok okot arra, hogy ne bízzam meg őt Szlovákia képviseletével" - mondta Gasparovic újságíróknak.

A volt kormánykoalíció négy pártjának elnöke - Mikulás Dzurinda (Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió-SDKU), Ján Figel (Kereszténydemokrata Mozgalom-KDH), Richard Sulík (Szabadság és Szolidaritás-SaS), Bugár Béla (Híd) - olyan saját közös javaslattal érkezett az államfőhöz, amely lehetővé tette volna a helyzet megoldását. Rövid beszélgetés után a felek az alkotmánymódosításban egyeztek meg.

Robert Fico a találkozón a meghívása ellenére nem jelent meg. Azt mondta, részvételének nincs értelme, az ügy a volt koalícióra és az államfőre tartozik. Az elnök meghívását Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke visszautasította. Szóvivője szerint Slota ezzel kívánt tiltakozni az ellen, hogy Gasparovic megsértette az alkotmányt, mert nem hívta vissza azonnal a Radicová-kormányt.

Jogászok szerint a szlovák alkotmány a most kialakult helyzetben előírja, hogy az államfőnek vissza kell hívnia a megbukott kormányt, de nem ad lehetőséget annak ügyvivőként való kinevezésére, hanem egy új kormányt kellene felállítani, ami hosszadalmas és ezt senki sem akarja. Ezt a problémát orvosolná az alkotmány módosítása.

Az idő előtti parlamenti választásra jövő év március 10-én kerül sor Szlovákiában.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!