Nagyvilág

2011.10.29. 17:14

Kínában terrorellenes törvényt fogadtak el

Peking, 2011. október 29., szombat (MTI) - Kínában terrorellenes törvényt fogadtak el, amelyben most először pontosan meghatározzák a terrorcselekmények és -szervezetek jogi fogalmát - jelentette a pekingi média.

Peking, 2011. október 29., szombat (MTI) - Kínában terrorellenes törvényt fogadtak el, amelyben most először pontosan meghatározzák a terrorcselekmények és -szervezetek jogi fogalmát - jelentette a pekingi média.A terror elleni harc fokozását szolgáló jogszabály, amelyet az Országos Népi Gyűlés állandó bizottsága fogadott el, terroristacselekménynek írja le például a nyilvánosságban félelmet keltő akciókat, a közbiztonság veszélyeztetését, az állami szervek, vagy nemzetközi szervezetek erőszakkal történő fenyegetését és a szabotázst.

A terrorcselekmények súlyos kárt okoznak társadalomnak, életeket oltanak ki, jelentős anyagi veszteséget okoznak, károsítják a nyilvános berendezéseket és megzavarják társadalmi rendet - áll a törvényben, azzal, hogy az e tevékenységekre való felbujtás, azok finanszírozása, illetve az ebben való közreműködés szintén terrorcselekménynek minősül.

Az idén februárban módosított kínai büntető törvénykönyv szerint azok, akik terrorszervezetek tevékenységében vesznek részt, 3 és 10 év közötti szabadságvesztésre ítélhetők. A most elfogadott szöveg azonban az első, amely pontosan definiálja a fogalmakat.

A törvénytervezet beterjesztésekor a közbiztonsági miniszter helyettese közölte, hogy a fogalmak pontos meghatározásának hiánya akadályozta Kína erőfeszítéseit a terrorizmus elleni küzdelemben belföldön és a nemzetközi együttműködésben - áll a kínai állami hírügynökség szombati beszámolójában.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!