Nagyvilág

2011.10.19. 18:24

Online katalógus Flinders Petrie egyiptológus leleteiből

London, 2011. október 19., szerda (MTI) - Online katalógust készítenek a brit múzeumok Sir Flinders Petrie 1853 és 1942 között élt brit egyiptológus által feltárt leletekből, az adatbázisba huszonkilencezer tárgy kerül.

London, 2011. október 19., szerda (MTI) - Online katalógust készítenek a brit múzeumok Sir Flinders Petrie 1853 és 1942 között élt brit egyiptológus által feltárt leletekből, az adatbázisba huszonkilencezer tárgy kerül.

A korabeli egyiptomi törvények lehetővé tették, hogy a leletek fele az ásatásokat támogatók tulajdonába kerüljenek. A British Múzeum Sir Flinders Petrie halála után fél évszázaddal kezdte el katalogizálni az Egyiptomban feltárt műtárgyakat, mindenekelőtt azokat, amelyek a brit egyiptológus ásatásait támogató hatvan múzeum birtokában vannak. E hónap végén fogtak hozzá, hogy létrehozzák e leletek online adatbázisát - olvasható az Al Ahram online kiadásában (http://english.ahram.org.eg)

A projekthez csatlakozott a Liverpooli Nemzeti Múzeum, amely szintén támgoatta egykoron Flinders Petrie ásatásait, és gyűjteményében őrzi Naukratisz, a Nílus deltájában épült ókori görög kereskedőváros feltárásakor napvilágra került leleteket.

Mint David Hogarth régész rámutatott, az ókori város története mindmáig kevéssé ismert, noha jelentős szerepet játszott az antik világ kereskedelmi és kulturális kapcsolataiban.

Az adatbázisban szerepel majd az a 13 ezer tárgy, amely Naukratisz feltárásának kezdeti szakaszában került napvilágra, amikor rengeteg festett görög kerámiát, az áruszállításra szolgáló görög, ciprusi és föníciai amforát, kőszobrok sokaságát találtak, de szép számban leltek terrakotta figurákat, fajansz skarabeusokat, pénzérméket, ékszereket, alabástrom vázákat, vasszerszámokat és bronztárgyakat.

A British Múzeum saját gyűjteményéből katalogizál Flinders Petrie által feltárt további 16 ezer tárgyat, köztük kétezer apró amulettet, valamint egy békát, amelyek Ehnaton városában, Ahet-Atonban (El-Amarna) kerültek napvilágra.

William Matthew Flinders Petrie professzor, ismertebb névalakjában Flinders Petrie a régészet tudományos módszertanának egyik úttörője volt.

Számos munkálatot vezetett, amelyek közül a legnevezetesebbek a gízai platón végzett felmérései mellett Naukratisz, Tanisz, Abüdosz és El-Amarna területén folytatott feltárások. A predinasztikus korral kapcsolatos "sorrenddatálási" módszere volt az első próbálkozás a történelem előtti Egyiptom kronológiai rendszerének létrehozására. Mintegy ezer cikke, tudományos cikke, ismertetése és könyve jelent meg.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!