Nagyvilág

2011.10.19. 09:12

Törökország eddigi legnagyobb mozaikját fedezhették fel egy építkezésen

Antakya (MTI) - Törökország eddigi legnagyobb, 850 négyzetméteren elterülő mozaikját fedezhették fel egy szálloda építési munkálatai közben az ország déli részében lévő Hatay tartományban.

Antakya (MTI) - Törökország eddigi legnagyobb, 850 négyzetméteren elterülő mozaikját fedezhették fel egy szálloda építési munkálatai közben az ország déli részében lévő Hatay tartományban.A mozaikkal együtt más értékes leletek, egy antik üvegműves műhelye, hellenisztikus korból származó falmaradványok és egy háromezer négyzetméteres márványpadlózat is felszínre került a fúrómunkálatok során. Az antik műkincsek mind helyet kapnak a két év múlva elkészülő hotel 17 ezer négyzetméteres alagsorába tervezett múzeumi szárnyban.

"A föld alatt rejtőzködő antik műtárgyak felfedezése, kiásása és bemutatása rendkívül nagy jelentőségű a város kulturális örökségének ápolása szempontjából" - hangsúlyozta Lütfü Savas, a tartományi székhely, Antakya polgármestere.

A Hürriyet Daily News (http://www.hurriyetdailynews.com) török lap online kiadása szerint a szálloda építési munkálatai jelenleg is folynak a Hatayi Múzeum munkatársainak szigorú felügyelete mellett. "Igyekszünk nélkülözni a gépeket, hogy ne okozzunk kárt a helyszínen lévő antik leletekben" - mondta a kivitelezésért felelős üzletember. Mint hozzátette, az érintett területeken kizárólag emberi erőre támaszkodnak. "A célunk, hogy 2013 áprilisára elkészüljünk a szállodával és a múzeummal is. Jelenleg kilencven ember dolgozik a nagyjából 60 millió dollár költségű beruházáson" - közölte.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!