Nagyvilág

2011.10.08. 10:34

Újabb önégetési kisérletet követett el két volt szerzetes Kínában

Peking, 2011. október 8., szombat (MTI) - Két tibeti könnyebben megsérült amikor Kína dél-nyugati tartományában, Szecsuanban megpróbálta felgyújtani magát - jelentette a Hszinhua hírügynökség szombaton.

Peking, 2011. október 8., szombat (MTI) - Két tibeti könnyebben megsérült amikor Kína dél-nyugati tartományában, Szecsuanban megpróbálta felgyújtani magát - jelentette a Hszinhua hírügynökség szombaton.

A legújabb - idén hatodik - önégetési kísérletre pénteken került sor délelőtt 11 óra 30 perckor Aba megyében. A 18 és a 20 éves férfi a helyi Kirti kolostor volt szerzetesei, akik polgári ruhában követték el tettüket - közölte az abai kormányzat szóvivője.     A hivatalos tájékoztatás szerint a hatóságoknak azonnal sikerült közbelépniük, s mindkét - könnyebben sérült - férfit kórházba szállították; az önégetési kísérlet indítékát a rendőrség vizsgálja.     

A Hszinhua hírügynökség legutóbb október negyedikén adott hírt arról, hogy egy "szerzetesi ruhába öltözött" férfi megpróbálta felgyújtani magát az utcán a Szecsuan tartományi Aba megyében, a lábán könnyebb égési sérüléseket szenvedett.     

A londoni székhelyű Free Tibet szervezet akkor arról szamolt be, hogy a 17-18 év körüli szerzetes figyelemfelhívó, tiltakozó akciójaként számolnak be.     

Közel két hete két tibeti szerzetes próbálta felgyújtani magát ugyancsak Aba megyében, ők is kisebb égési sérülésekkel kerültek kórházba. Az öngyilkossági kísérlet okáról, további részleteiről azóta sem közöltek részleteket.     

2008-ban Aba megyében is tibetiek százai mentek az utcára a lhászai zavargások után, a függetlenséget követelő, tibeti zászlókat lengető szerzetesek és civilek megtámadták a rendőrséget, s két rendőrőrsöt, kéttucatnyi üzletet és több mint 80 autót felgyújtottak.    

Aba megyében körülbelül 65 ezer ember él, közel kilencven százalékuk tibeti nemzetségű.

A terület Szecsuan tartomány északnyugati részén helyezkedik el, 200 kilométerre a tartományi székhelytől, Csengtutól (Chengdu).

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!