Nagyvilág

2011.11.12. 15:02

A lengyel és a német külügyminiszter levele az EU és Oroszország viszonyáról

Varsó, 2011. november 12., szombat (MTI) - Az Európai Unió segít Oroszország modernizálásában, de ehhez nélkülözhetetlen az ország demokratizálása és az, hogy kiszámítható partnerré váljon a nemzetközi és az energiapolitikában - szögezte le a lengyel és a német külügyminiszter abban a közös levélben, amelyet Catherine Ashtonhoz, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjéhez és európai uniós kollégáikhoz intéztek.

Varsó, 2011. november 12., szombat (MTI) - Az Európai Unió segít Oroszország modernizálásában, de ehhez nélkülözhetetlen az ország demokratizálása és az, hogy kiszámítható partnerré váljon a nemzetközi és az energiapolitikában - szögezte le a lengyel és a német külügyminiszter abban a közös levélben, amelyet Catherine Ashtonhoz, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjéhez és európai uniós kollégáikhoz intéztek.A levél tartalmát a Gazeta Wyborcza ismertette szombati számában. A lengyel napilap szerint Radoslaw Sikorski és Guido Westerwelle levelét az uniós külügyminiszterek vasárnapi és hétfői brüsszeli találkozóján fogják megvitatni, ahol a decemberi EU-Oroszország csúcstalálkozót készítik elő. A 27-ek közül senki sem nyújtott be ellenjavaslatot a levéllel szemben. Ez fontos, mert egyes uniós országok - Franciaország, Hollandia, Olaszország és időnként Németország - számára is az Oroszországhoz fűződő kapcsolatokban az üzlet a legfontosabb, és legszívesebben egyáltalán nem beszélnének politikai vagy emberi jogi kérdésekről - írta a Gazeta.

Sikorski és Westerwelle hangsúlyozza: az EU és Moszkva együttműködésének elmélyítése lehetséges és előnyös mindkét fél számára. Javasolják, hogy "az unió segítségével Oroszország találja meg a demokratikus Európában megfelelő helyét, amelynek köszönhetően élvezhetné a szabadság és jólét gyümölcseit".

Az együttműködés továbbfejlesztésért cserébe Európának számon kell kérnie Moszkvától ígéreteinek és vállalt kötelezettségeinek teljesítését - írják. Ez a gazdaság mellett a nemzetközi biztonságra, a jogállamiságra, az emberi jogokra, a sajtószabadságra és a demokratikus értékekre is vonatkozik. Moszkvának törekednie kell a szomszédságában "befagyott" konfliktusok - Dnyeszter menti terület, Dél-Oszétia, Abházia - rendezésére. Kiszámítható partnernek kell lennie olyan nemzetközi ügyekben is, mint a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozása, a terrorizmus elleni harc vagy a közel-keleti konfliktus rendezése.

A levél szerint nem jó előjel Dmitrij Medvegyev államfő és Vlagyimir Putyin miniszterelnök 2012-re bejelentett, csaknem biztosra vehető "helycseréje".

A két külügyminiszter támogatja a vízumrendszer enyhítését az unió részéről az orosz állampolgárok, különösen a diákok és a tudományok művelői számára, de csak a kölcsönösség alapján. Azt szeretnék, ha az Erasmus és az Erasmus Mundi európai ösztöndíjprogramok az orosz diákok számára is elérhetővé válnának.

A külügyminiszterek a megerősített együttműködés "laboratóriumaként" tekintenek a Lengyelországgal határos kalinyingrádi körzetre. A Gazeta értesülései szerint Sikorski még az idén Moszkvába látogat, ahol aláírja a kalinyingrádi megye és a szomszédos lengyel vajdaságok közötti kishatárforgalomról szóló megállapodást. Ez lehetővé fogja tenni az érintettek számára, hogy vízummentesen, a konzulátusokon igényelhető különleges igazolvánnyal lépjék át a határt - írta a Gazeta Wyborcza.

- Kovács Péter, az MTI tudósítója jelenti -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!