Nagyvilág

2011.11.12. 17:16

Az iszlám dzsihád követőjét gyanúsítják a dél-kazahsztáni lövöldözéssel és robbantással

Moszkva, 2011. november 12., szombat (MTI) - Az iszlám dzsihád követőjét gyanúsítják a dél-kazahsztáni Taraz városban szombaton történt lövöldözéssel és robbantással.

Moszkva, 2011. november 12., szombat (MTI) - Az iszlám dzsihád követőjét gyanúsítják a dél-kazahsztáni Taraz városban szombaton történt lövöldözéssel és robbantással.A kazah főügyészség közlése szerint heten meghaltak és hárman megsebesültek a déli Zsambil megye központjában, amikor egy az iszlám szent háború követőjének tartott férfi sorozatos bűncselekményt követett el. Az áldozatok között biztonsági őrök, a rendőrség különleges egységének tagjai és gyanútlan járókelők is vannak.

A férfi, akit Karijevként emlegetnek, helyi idő szerint 11 órakor megtámadta és megölte az őt követő nemzetbiztonsági tiszteket, majd elrabolt egy Mazda gépkocsit. Fél órával később fegyveres támadást követett el egy fegyverbolt ellen, lelőtte a biztonsági őrt és halálosan megsebesített egy járókelőt. A boltból rabolt fegyverekkel és gránátokkal elrabolt egy VAZ gépkocsit, megölte az elfogására kísérletet tevő rendőröket és elvette fegyvereiket.

Ezután Karijev gránátvetővel megtámadta a Nemzetbiztonsági Bizottság tarazi részlegének épületét. A támadásnak nincsenek áldozatai - közölte a kazah főügyészség. A férfi onnan menekülőben megsebesített két lovas rendőrt, de 13 óra körül a közlekedési rendőrök feltartóztatták. Lövöldözni kezdett, majd felrobbantotta magát. A lövöldözésben megsérült egy rendőr, a robbanásban pedig vele együtt meghalt az őt elfogó egység parancsnoka is.

A kazah hatóságok cáfolják, hogy négy robbantás történt volna az ország déli régiójában. Zsambil megye kormányzója pedig a helyi televízióban mondott beszédet, hogy megnyugtassa a lakosságot. Közölte, hogy a rendvédelmi erők szigorú ellenőrzés alá vonták a megyét, s egész Kazahsztánban uralják a helyzetet. Tarazban fokozott rendőri készültséget rendeltek el, a nyomozás gyilkosság és terrorcselekmények ügyében folyik.

Az utóbbi két hét alatt ez már a második terrorgyanús cselekmény Kazahsztánban. Október 31-én két robbanás rázta meg a nyugat-kazahsztáni várost, Atiraut. Először egy szemétkonténerben robbant egy szerkezet, majd a Szariarka kerület egyik épülete mellett egy férfi felrobbantotta magát. Aznap az interneten megjelent közlés szerint a Kalifa katonái csoport magára vállalta a robbantásokat. 

November kilencedikén a kazah főügyészség képviselője megerősítette, hogy az iszlám radikális csoportnak köze van az atiraui terrorcselekményhez. A főügyészség adatai szerint a csoportot afgán harcosok oldalán harcoló kazah állampolgárok hozták létre 2011 nyarán. Kilétüket is ismerik. Céljuk az iszlám szent háború kiterjesztése Kazahsztán területére.

- Kegyes Csilla, az MTI tudósítója -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!