Nagyvilág

2011.11.10. 18:03

Civil szervezet: több ezer nőt kényszerítettek prostitúcióra Irakban

Bagdad, 2011. november 10., csütörtök (MTI) - Több ezer nőt és leányt raboltak el Irakban Szaddám Huszein kormányzatának megdöntése után, és prostitúcióra kényszerítették őket bagdadi bordélyházakban vagy az arab ország határain kívül - jelentette csütörtökön a CNN amerikai hírtelevízió egy londoni központú civil szervezet jelentésére hivatkozva.

Bagdad, 2011. november 10., csütörtök (MTI) - Több ezer nőt és leányt raboltak el Irakban Szaddám Huszein kormányzatának megdöntése után, és prostitúcióra kényszerítették őket bagdadi bordélyházakban vagy az arab ország határain kívül - jelentette csütörtökön a CNN amerikai hírtelevízió egy londoni központú civil szervezet jelentésére hivatkozva.

A jelentés szerint a szexrabszolgának külföldre elhurcolt lányokat - akik között akadt 12 éves is - Szíriába, Jordániába, illetve távolabb, Libanonba, az Egyesült Arab Emírségekbe, Szaúd-Arábiába vitték.

A bagdadi bordélyházak között pedig, amelyek ily módon tettek szert lányokra, olyanok is voltak, amelyek az amerikai katonák kiszolgálására rendezkedtek be.

A nők szexuális kizsákmányolása persze az amerikai invázió előtt is létezett Irakban, de a háború és a rendszerváltást kísérő ingatag viszonyok közepette az iraki lányok és asszonyok sokkal kiszolgáltatottabbá váltak - mondta a brit felsőház előtt a jelentést ismertetve Imán Abu-Atta. A kutatónő elmondta: számtalanszor zárt ajtókba ütközött a jelentés készítése során, sem a szíriai, jordániai hatóságok, sem az amerikai és a brit vezetés nem volt segítőkész, és az iraki társadalomban is mély hallgatás övezi a kérdést.

Egy iraki civil szervezet szerint 2003-ban 7 hónap leforgása alatt 4 ezer iraki nő került szexrabszolgaságba vagy úgy, hogy bűnbandák elrabolták, vagy úgy, hogy a család pénzért házasságra kényszerítette őket. Az érintettek közül minden ötödik még nem töltötte be a 18. életévét.

A harcok alatt több százezer iraki lett földönfutóvá. Közülük sokan nem tudtak munkát vállalni, ilyenkor előfordult, hogy a férfiak prostitúcióra kényszerítették valamelyik női családtagot a megélhetés érdekében. A jelentés ismertet egy esetet, amikor egy 17 éves lány, Amíra munkát vállalt egy idegen férfinál: havi 200 dollárért ápolnia kellett a férfi mozgássérült feleségét. A házimunka mellett azonban arra is kényszerítették, hogy lefeküdjön a férfi fiával és barátaival.

A profi embercsempész bandák azokat a fiatal lányokat vették célba, akik egy kényszerházasság vagy az erőszak elől elmenekültek a családjuktól. Az ilyen lányokat a bandák által felbérelt fiatal férfiak hálózzák be, vagy taxisofőrök, akik felajánlják nekik, hogy segítenek elmenekülni. A jelentés egyik meghökkentő megállapítása, hogy az iraki embercsempészek között viszonylag sok a nő.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az érintett arab országokban a szexuális kizsákmányolás áldozatainak segítése - menedéknyújtás, orvosi ellátás, lelki segély - úgyszólván ismeretlen, sőt a jellemzően konzervatív társadalmak inkább megbélyegzik őket.

A kutatók azt mondják, próbálják ismeretterjesztéssel, az oktatás útján felhívni a lányok figyelmét a veszélyekre. Emellett - teszik hozzá - a nyugati kormányok nyomásgyakorlással segíthetnék az ügyet, és fontos a muszlim vallási vezetők szerepe is: felhasználhatnák a befolyásukat, hogy megváltoztassák a hozzáállást a társadalmon belül.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!