Nagyvilág

2011.11.17. 11:44

Csomagolják a Szent Péter téri karácsonyfát

Az idén Ukrajnát érte a megtiszteltetés, hogy karácsonyfát küldhet a Vatikánba. Az ünnep jelképe Kárpátaljáról kerül a Szent Péter térre – írja a Kárpáti Igaz Szó.

Az idén Ukrajnát érte a megtiszteltetés, hogy karácsonyfát küldhet a Vatikánba. Az ünnep jelképe Kárpátaljáról kerül a Szent Péter térre – írja a Kárpáti Igaz Szó.A harminc méteres fenyőfát csütörtökön kezdik el csomagolni. Kivágása és elszállítása a Rahó környéki hegyekből nem egyszerű feladat. A 30 méter magas, 5-7 méter átmérőjű fa 720 ágának egyikének-másikának súlya a 10–12 kilogrammot is meghaladja. Az előkészítés közel három napot vesz igénybe, hangzott el azon a tanácskozáson, melyen a megyei közigazgatás vezetői és az érintett szakszolgálatok tárgyalták meg a teendőket.

– A legbonyolultabb feladatnak a csomagolás mutatkozik, nyilatkozta Volodimir Hoblik, a megyei állami közigazgatás elnökhelyettese. – A fenyőt a katasztrófa-elhárítás szakemberei  olyan anyaggal veszik körül, mely biztosítja a fa sérülés nélküli elszállítását. A hegyről helikopterrel hozzák majd le, azután egy speciális szállítójárműre helyezik. A műveletben a különösen nagy méretű tárgyak fuvarozásában gyakorlott, vasúti szakemberek nyújtanak segítséget.

Az erdészek egy másik, öt méterrel kisebb fán fogják modellezni, illetve gyakorolni az egyes szállítási műveleteket – adta hírül a kárpátaljai magyar napilap.

- Palkó István -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!