Nagyvilág

2011.11.12. 17:06

Emelkedett a csütörtöki kínai bányabaleset halálos áldozatainak száma

Peking, 2011. november 12., szombat (MTI) - Már 28 halottja van a csütörtöki kínai bányarobbanásnak, 15 embert még mindig keresnek - jelentették szombaton a délnyugat-kínai Jünnan (Yunnan) tartomány mentési központjából.

Peking, 2011. november 12., szombat (MTI) - Már 28 halottja van a csütörtöki kínai bányarobbanásnak, 15 embert még mindig keresnek - jelentették szombaton a délnyugat-kínai Jünnan (Yunnan) tartomány mentési központjából.A Sicung (Shizong) megyei szénbányából - ahol mentők százai dolgoznak - helyi idő szerint szombaton estig 28 holttestet hoztak fel a gázrobbanás miatt betemetett tárnából. A három nap során összesen 240 tonna szénportól kellett azt a 250 méter hosszú alagutat megszabadítani, amelyben a bányászok a beleset idején dolgoztak.

Az eddigi vizsgálat kiderítette, hogy a magántulajdonban lévő bánya illegálisan működött, engedélyét a bányabiztonsági felügyelet egy évvel ez előtt bevonta.

Tizenhét áldozat családja kapott eddig 10 ezer jüan (358 ezer forint) segélyt a temetkezési költségekre, továbbá a hozzátartozók családonként 660 ezer jüan (23,6 millió forint) "kártérítési csomagban" részesülnek - derül ki a Hszinhua hírügynökség jelentéséből, amely nem tért ki a bányát működtetők kilétére és a felelősökre.

A baleset alig egy héttel az után történt, hogy Honan (Henan) tartományban 8 bányász meghalt egy omlás következtében, 52 bányászt sikerült megmenteni. A mentési akció a legnagyobb volt 2010 áprilisa óta, amikor 115 mélyben rekedt bányászt sikerült 8 napi fogság után élve a felszínre hozni.

Kína szénbányái a világ legveszélyesebbjei, még ha az utóbbi években - köszönhetően a kisebb és a törvénytelenül működtetett bányák bezárásának - javultak is a statisztikák. Míg például 2002-ben megközelítette a 7 ezret a bányaszerencsétlenségben életüket vesztettek száma, addig tavaly 2433-an váltak a balesetek áldozataivá.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!