Nagyvilág

2011.11.12. 16:37

Fellegi: most van a legjobb alkalom a magyar-kínai együttműködésre

Sanghaj, 2011. november 12., szombat (MTI) - Kínai vállalkozókkal, pénzügyi cégekkel való megbeszélésekkel folytatódott Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kínai látogatásának sanghaji programja szombaton.

Sanghaj, 2011. november 12., szombat (MTI) - Kínai vállalkozókkal, pénzügyi cégekkel való megbeszélésekkel folytatódott Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kínai látogatásának sanghaji programja szombaton.A miniszter, aki egyben a magyar-kínai kapcsolatokért felelős kormánybiztos is, délután tárgyalt a Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanács (CCPIT) tagvállalatainak egy részével. A szervezettel a korábbi miniszterelnöki látogatás alkalmával kötött hosszú távú megállapodást a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ). A két fél most évenkénti rendszeres találkozókra törekszik, melyet közvetlenül a Magyar-Kínai Üzleti Tanácson keresztül és ad hoc fórumok biztosításával látnak megvalósíthatónak - mondta el Fellegi Tamás az MTI-nek.

A miniszter kínai pénzügyi vállalatokkal - többek közt a Haitong, a Foshun, a Yunfeng Fund, a Tebon és a CMBC képviselőivel - arról tárgyalt, hogy kínai cégek miként tudnának bekapcsolódni Magyarországon a befektetési, a hitelezési, állampapírvásárlási ágazatokba. A megbeszélések eredményeként kötvénykibocsátást illetően a Haitong és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) között alakulhat ki együttműködés Sanghajban és Hongkongban, a viszontbiztosítás területén pedig a Foshun lehetne a kínai fél - mondta Fellegi Tamás.

A miniszter kínai újságíróknak tartott sajtótájékoztatóján a magyar-kínai kapcsolatok erejét hangoztatta. "A két ország politikai, gazdasági rendszere sok mindenben különbözik, de elfogadjuk azokat a formákat, melyeket a másik kialakított magának, ez a kulcsa annak, hogy egy új szövetség jött létre a két ország között" - fogalmazott a kormánybiztos. Intézményi és magánemberi együttműködésre az elmúlt években most adódik a legjobb alkalom, a politikai, az emberi bizalom megalapozott, erős. A miniszter példaként a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az autóipar, a gyógyszeripar terén való kooperációt említette, s az enerigaipari szektorban remél bővülést, elsősorban a megújuló energiák előtérbe kerülésének következtében. Javítani kell a vízgazdálkodás, a vízkezelés és a kutatás-fejlesztés területén való együttműködést is, különösen a biotechnológia terén - tette hozzá. Újságírói kérdésre válaszolva Fellegi elmondta: a Fitch Ratings pénteki lépése, mellyel negatívra rontotta le a magyar besorolás kilátását, nem lesz hatással a kínai-magyar kapcsolatokra.

Szombaton hajnalban a Standard & Poor s vette negatív megfigyelés alá Magyarországot. Fellegi Tamás Sanghajból Hongkongba, majd Sencsenbe (Shenzhen) utazik tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!