Nagyvilág

2011.11.30. 18:08

Szabadlábra helyezték az "ördögűző" ortodox papot

Bukarest, 2011. november 30., szerda (MTI) - Szabadlábra helyezték szerdán azt az ortodox papot, aki hat évvel ezelőtt négy apáca segédletével "ördögűzés" címén halálra kínzott egy novíciát.

Bukarest, 2011. november 30., szerda (MTI) - Szabadlábra helyezték szerdán azt az ortodox papot, aki hat évvel ezelőtt négy apáca segédletével "ördögűzés" címén halálra kínzott egy novíciát.Daniel Petru Corogeanu a kelet-romániai Vaslui megyei Tanacu település kolostorának házfőnöke volt 2005 nyarán, amikor négy apáca segédletével keresztre feszítette és halálra kínozta Maricica Irina Corniciot, a kolostor szkizofréniában szenvedő 23 éves novíciáját.

A pap meg volt győződve arról, hogy a lányt az ördög szállta meg, és megtett mindent a "gonosz kiűzésére". Kegyetlen szertartás keretében napokon keresztül étlen-szomjan tartotta a beteg lányt, aki három nap múlva belehalt a kínokba.

A papot hét év börtönbüntetésre ítélték, aminek kétharmadát töltötte le büntetés-végrehajtási intézetben. A volt házfőnököt most szabadon engedték, miután az erről döntő bíróság figyelembe vette a börtönben tanúsított jó magaviseletét.

A négy apáca közül hármat öt év börtönbüntetésre ítéltek, az egyik hat évet kapott. Időközben őket is kiengedték a börtönből, mivel a hármójuk büntetése lejárt, a negyedik apácát pedig a házfőnökhöz hasonlóan, feltételesen helyezték szabadlábra.

A tanacui ördögűzés óriási médiavisszhangot kapott annak idején. Az ügyből dokumentumregény is íródott, aminek alapján Andrei Serban világhírű román rendező színdarabot csinált.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!