Nagyvilág

2011.12.05. 17:58

EBESZ, Európa Tanács: szabálytalanságok az orosz választásokon

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:     Moszkva, 2011. december 5., hétfő (MTI) - A vasárnapi orosz parlamenti választásokat komoly szabálytalanságok tarkították az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet és az Európa Tanács megfigyelői szerint.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:

    Moszkva, 2011. december 5., hétfő (MTI) - A vasárnapi orosz parlamenti választásokat komoly szabálytalanságok tarkították az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet és az Európa Tanács megfigyelői szerint.

    A választást az állam és a hatalom pártja, az Egységes Oroszország összefonódása, a verseny korlátozása és a korrektség hiánya jellemezte. Gyakran megsértették az eljárási szabályokat, példák voltak a szavazatok manipulálására, és jelek utalnak szavazási dobozok "kitömésére", azaz szavazatok hamisítására - közölték a megfigyelők egy hétfői nyilatkozatban. 

    Az EBESZ megfigyelői felhívták a figyelmet arra is, hogy bár hét párt indulhatott, néhányat a regisztráció megtagadásával kizártak a választásról, és ez korlátozta a politikai versenyt. A szavazás lebonyolítói nem voltak függetlenek, az orosz média nagy része elfogultan tudósított és az állami hatóságok indokolatlanul több szinten is beavatkoztak a választási folyamatba.

    Mindez nem biztosította a tisztességes választási versenyhez szükséges feltételeket. Változásokra van szükség ahhoz, hogy az emberek akarata érvényre jusson - jelentette ki Petrosz Eftimiu. Az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének elnöke azt is nehezményezte, hogy a szavazóhelyiségek több mint egy harmadában nem kapták meg a jegyzőkönyv másolatát. Jelentést kaptak arról is, hogy akadályozták a szervezet égisze alatt dolgozó nemzetközi megfigyelők munkáját.

    Heidi Tagliviani, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogi Hivatala küldöttségének vezetője külön szólt a Golosz társadalmi szervezettel kapcsolatos incidensekről, amelyek szavai szerint negatív hatással voltak a választás egészére, annak elfogadottságára. A jogvédők honlapja nem volt elérhető vasárnap, munkatársaikat pedig akadályozták, vagy egyáltalán nem engedték, hogy a szavazást figyelemmel követhessék. Vezetőjüket a választás előestéjén több órán át feltartóztatták a seremetyevói repülőtéren, a nála lévő számítógépet pedig elkobozták a vámhatóság munkatársai.    

    Tiny Kox, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése megfigyelő küldöttségének vezetője alapvető problémának a kormánypárt és az állam összefonódását tartotta. Leszögezte: " nézetünk szerint ennek meg kell változnia".

    Az Interfax hírügynökség jelentése szerint az EBESZ és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése képviselőinek bírálatával nem egyezik a Független államok Közössége megfigyelőinek véleménye. Küldöttségük az orosz törvényhozási választásokat átláthatónak és törvényesnek ítélte meg.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!