Nagyvilág

2011.12.05. 19:57

Ellenzéki tüntetés Moszkva központjában

Moszkva, 2011. december 5., hétfő (MTI) - Az orosz ellenzéki Szolidaritás mozgalom Moszkva központjában tartott tüntetést hétfő este a választási visszaélések és a kormányzat ellen.

Moszkva, 2011. december 5., hétfő (MTI) - Az orosz ellenzéki Szolidaritás mozgalom Moszkva központjában tartott tüntetést hétfő este a választási visszaélések és a kormányzat ellen.A Moszkva történelmi városrészében, a Csisztije Prudin  tartott megmozduláson a szervezők szerint legalább 7-8 ezren vettek részt, a belügyminisztérium 2 ezer főre becsülte számukat. A Szabadság Rádió orosz nyelvű adása munkatársának beszámolója szerint a tüntetők hangos kiabálással, füttykoncerttel fejezték ki véleményüket. Tisztességes választásokat és Vlagyimir Putyin kormányfő távozását követelték.

Ilja Jasin, a mozgalom egyik vezetője elmondta: a választási csalások és a választás intézményének tönkretétele ellen tiltakoztak.

A részvevők között több ismert parlamenten kívüli ellenzéki politikus és közéleti személyiség is ott volt, köztük Borisz Nyemcov, a Szabadság párt elnöke, és a neves blogger, Alekszej Navalnij is. A tüntetők egy idő után nem fértek el a számukra engedélyezett területen és elfoglalták a Sztretyenszkij bulvárt, amelyen emiatt megállt a gépkocsiforgalom.

A megmozdulást követően a tömeg a Ljubjankához akart menni, ahol a Központi Választási Bizottság székháza található, de az OMON, a rendfenntartók különleges egysége lezárta az oda vezető Mjasznyickaja utcát és a teljes körzetet. A Szabadság Rádió jelentése szerint a rendőri erők nagy létszámban várták a tüntetőket, legalább 7 autóbusszal vitték oda a készültségieket. 

A rendvédelmiek többeket őrizetbe vettek. Az Interfax hírügynökség jelentése szerint köztük van Ilja Jasin, a szervező Szolidaritás egyik vezetője és Alekszej Navalnij blogger is.

- Kegyes Csilla, az MTI tudósítója -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!