Nagyvilág

2011.12.15. 15:59

No para, ez csak paragripp!

Nincs ok a pánikra, most még csupán a parainfluenza és az akut légúti vírusos megbetegedés (HRVI/ORVI) kórokozója fertőz – nyugtatnak a kárpátaljai orvosok, miközben a kanyaró is galoppban közeleg.

Nincs ok a pánikra, most még csupán a parainfluenza és az akut légúti vírusos megbetegedés (HRVI/ORVI) kórokozója fertőz – nyugtatnak a kárpátaljai orvosok, miközben a kanyaró is galoppban közeleg.A megyei közegészségügyi intézet (KÖJÁL) főorvosa szerint Kárpátalján még nincs influenzajárvány. Jelenleg mintegy háromezer betegnél észleltek influenza jellegű megbetegedéseket. A legelterjedtebb az akut légúti vírusos megbetegedés, illetve a parainfluenza, mely utóbbi viszont semmivel sem veszélytelenebb valódi rokonánál.

A parainflunza-vírusok egész éven át okozhatnak légúti betegségeket. Gyerekeknél például a parainfluenza vírusa hirtelen kialakuló, erős fulladást okozhat, mivel a gégefőt borító nyálkahártya erősen megduzzad (Krupp). Ilyenkor sokszor csak a gyors orvosi beavatkozás mentheti meg a gyerekek életét.

Ugrásszerű sebességgel terjed ugyanakkor a nyugat-ukrajnai megyékben a kanyaró-járvány. Ivano Frankivszk megyében eddig 200, Lemberg (Lviv) térségben eddig 250 esetet regisztráltak. Az előrejelzések szerint a fertőzés a közeljövőben Kárpátaljára is átterjedhet, ahol mintegy félezer embert érinthet a kór.

A helyzetet súlyosbítja, hogy Ukrajnában – a különböző oltások okozta halálos esetek miatt – egyre többen zárkóznak el a kötelező védőoltásoktól, amelyekből egyébként is hiány van, mivel az egészségügyi tárca a közbeszerzési törvény hiányosságai miatt nem tudta beszerezni a kellő mennyiségű vakcinát.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!