Nagyvilág

2012.01.17. 15:19

Halálos fegyenclázadás Kirgíziában

Egy fogva tartott meghalt és legalább harminc rabtársa megsebesült miután zendülés tört ki Kirgízia 1. számú börtönében, Biskekben – adta hírül kedden a K-news.

Egy fogva tartott meghalt és legalább harminc rabtársa megsebesült miután zendülés tört ki Kirgízia 1. számú börtönében, Biskekben – adta hírül kedden a K-news.A közép-ázsiai hírügynökség Turszinbek Akun kirgiz ombudsmanra hivatkozva azt írja, hogy a hónapok óta fokozódó elégedetlenség hétfő reggel fajult erőszakká a biskeki börtön vizsgálati fogházában. Egyelőre eltérőek a hírek arról, hogy mi jelentette az utolsó csepp vizet a pohárban. Egyes források szerint egy átfogó motozás, mások pedig úgy tudják, hogy egy közismert, és alvilági körökben népszerű bűnözőnek, Damir Szaparbekovnak egy másik börtönbe tervezett átszállítása váltotta ki a lázadást.

A fogva tartottak a cellák átkutatásakor támadtak rá az őrökre, akikre forrásban lévő vizet zúdítottak, majd megpróbálták lefegyverezni őket. Később már az igazgatósági épület ostromára készültek, amikor a helyszínre kiérkező különleges kommandó egy összehangolt akció keretében helyreállította a rendet.

A hatóságok előbb el akarták titkolni a fegyenclázadás tényét, ám miután az esetet vizsgáló állampolgári biztos elmondta, hogy számtalan szúrt és vágott sebet, törött végtagot és bezúzott fejet látott, kénytelenek voltak beismerni a történteket. Különösen, miután az egyik súlyos sérülést szenvedett rab később életét vesztette a kórházban. A biskeki börtön igazgatóságának közleményében az áll, hogy a motozás során 100 gramm hasist és 38 mobiltelefont koboztak el a raboktól.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!