Nagyvilág

2012.01.28. 12:31

Kitiltanák a híres luxuslikőrt a kínai hivatalos fogadásokról

Szerencsi Ágnes, az MTI tudósítója jelenti:      Sanghaj, 2012. január 28., szombat (MTI) - Eltűnhet a rendkívül drága Moutai luxuslikőr az adófizetők pénzéből finanszírozott bankettekről és fogadásokról Kínában.

Szerencsi Ágnes, az MTI tudósítója jelenti: 

    Sanghaj, 2012. január 28., szombat (MTI) - Eltűnhet a rendkívül drága Moutai luxuslikőr az adófizetők pénzéből finanszírozott bankettekről és fogadásokról Kínában.

    Az átszámolva üvegenként mintegy 40 ezer forintos induló áron kapható szeszesitalt a Hurun kutatóintézet január eleji felmérésében a kínai multimilliomosok által leggyakrabban ajándékozott luxusmárkák közé sorolta.     Az első tíz között egyetlen kínaiként szereplő Moutait emellett a Hurun - a Louis Vuitton, a Hermes és a BMW után - a világ negyedik legértékesebb márkájának nyilvánította, piaci értékét 12 milliárd dollárra becsülve. A legdrágább boltban kapható fajta ára 400 ezer forintnak megfelelő összeg, egy tavaly áprilisi árverés során ugyanakkor 8,9 millió jüant, vagyis 314 millió forintot is adtak egy palackért.          "Moutait inni luxusnak számít, annak fogyasztása hivatalos fogadásokon és banketteken a közösségi forrásokkal való visszaélést jelenti" - vélekedett Sen Haj-hsziong (Shen Haixiong), a sanghaji népi kongresszus egyik küldötte. Sen azt javasolja, a helyi hatóságok rendszeresen ellenőrizzék, hogy nem szolgálnak fel az alkoholból ezen rendezvények alkalmával.         A javaslattal kapcsolatban számos hivatalnok és civil is egyetértésének adott hangot, akadtak ugyanakkor olyanok is, akik kétségekkel fogadták az ötletet. A "kínai Twitteren", a több mint 200 millió felhasználót jegyző Sina mikroblogon kommentelők közül többen is megjegyezték, a Moutai mellett többek közt a drága külföldi borokat is be lehetne tiltani, ám mivel mindent nem lehet, a teljes tilalom helyett a fogyasztható mennyiséget kellene szabályozni. "Az igazi problémát nem az italok jelentik, hanem az a trend, hogy a fogadások és bankettek egyre többe kerülnek. Ez ellentmond annak a hagyományos alapelvnek is, mely szerint a rendezvényeknek egyszerűnek és szerénynek kell maradniuk" - nyilatkozta a témával kapcsolatban a China Daily napilapnak Csu Li-csia (Zhu Lijia), a kínai közigazgatási akadémia professzora.     A pénzügyminisztérium friss statisztikái szerint a kelet-ázsiai ország minisztériumai és kormányzati ügynökségei 2010-ben összesen hárommilliárd jüant (106 milliárd forintot) költöttek fogadásokra, külföldi utakra és gépjárművekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!