Nagyvilág

2012.01.16. 17:27

Leminősítés - Ausztria következetesen folytatja konszolidációs törekvéseit

Bécs, 2012. január 16., hétfő (MTI) - Következetesen folytatja eddigi politikáját az osztrák kormány - jelentette ki Andreas Schieder, a pénzügyminisztérium államtitkára hétfőn a kormány és a pénzügyi felügyeleti szervek vezetőinek találkozója után Bécsben.

Bécs, 2012. január 16., hétfő (MTI) - Következetesen folytatja eddigi politikáját az osztrák kormány - jelentette ki Andreas Schieder, a pénzügyminisztérium államtitkára hétfőn a kormány és a pénzügyi felügyeleti szervek vezetőinek találkozója után Bécsben.A kormány már elindított egy, a bankokat "immunizáló csomagot" és ezt az utat folytatja is - fogalmazott az államtitkár. A Standard&Poor s leminősítési döntése nem változtatott az államháztartás konszolidálásának szükségességén, legfeljebb "a fókuszt élesítette" - mondta. A cél továbbra is az, hogy 2016-ra egyensúlyba kerüljön az államháztartás.

Az osztrák kancellár és helyettese, valamint a pénzügyminiszter hétfőn délelőtt az osztrák pénzügyi felügyeleti szervek vezetőivel találkoztak. A résztvevők hangsúlyozták, hogy hetekkel előre megbeszélt, rutin jellegű találkozóról volt szó, ahol tájékoztatták egymást a bankokat érintő aktuális helyzetről. Döntést nem hoztak, és a nyilatkozatok szerint ez nem is volt célja a találkozónak.

Michael Spindelegger alkancellár a találkozó előtt újságíróknak nyilatkozva továbbra is február végét jelölte meg a takarékossági csomagról szóló kormánydöntés céldátumaként. Hogy a korábban megjelölt évi kétmilliárd eurós nagyságrend elegendő lesz-e, azt az alkancellár szerint "a piacok döntik el". A koalíciós pártok már hónapok óta tárgyalnak egymással egy tervezett takarékossági, illetve konszolidációs csomagról.

Ewald Nowotny, az Osztrák Nemzeti Bank kormányzója előző este egy televíziós vitaműsorban ugyancsak úgy vélekedett, a kormány a leminősítéstől függetlenül is arra készült, amit most a hitelminősítő szorgalmaz.

Nowotny az elmúlt napokban többször is utalt arra, hogy "politikainak" tartja a Standard&Poor s lépését, szerinte a hitelminősítő általában véve az európai válságkezelő modellben kételkedik. A jegybankelnök és a kormány vezetői hangsúlyozták, hogy a Moody s és a Fitch néhány nappal korábban megerősítette Ausztria "AAA" szuverén adósi besorolását.

A Bloomberg hírügynökség értesülése szerint ugyancsak hétfőn Bécsben egy másik találkozót is tartanak, amelyen európai bankárok és felügyeleti hatóságok képviselői tanácskoznak arról, hogy miként lehetne elkerülni egy hitelválság kialakulását Európa keleti felében. A magukat megnevezni nem kívánó források arról tájékoztatták a Bloomberget, hogy a nyilvánosság kizárásával tartandó találkozón jelen lesznek a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió, az Európai Központi Bank, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), valamint a Világbank magas rangú tisztségviselői.

- Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!