Nagyvilág

2012.01.14. 09:19

Leminősítés - Juncker és Rehn szerint az euróövezet mindent megtesz a legmagasabb besorolás megtartása érdekében

Veres Béla, az MTI tudósítója jelenti:     Brüsszel, 2012. január 14., szombat (MTI) - Az euróövezet országai minden lehetőséget meg fognak ragadni annak érdekében, hogy a zóna kilábaljon a válságból, és fenntartsák a legmagasabb, AAA fokozatú hitelminősítői besorolást az övezet stabilitását biztosítani hivatott mentőmechanizmusnak (EFSF).

Veres Béla, az MTI tudósítója jelenti:

    Brüsszel, 2012. január 14., szombat (MTI) - Az euróövezet országai minden lehetőséget meg fognak ragadni annak érdekében, hogy a zóna kilábaljon a válságból, és fenntartsák a legmagasabb, AAA fokozatú hitelminősítői besorolást az övezet stabilitását biztosítani hivatott mentőmechanizmusnak (EFSF).

    Ezt Jean-Claude Juncker, az övezet pénzügyminiszteri tanácsának (Eurogroup) elnöke emelte ki azt követően kiadott közleményében, hogy a Standard & Poor s nemzetközi hitelminősítő ügynökség kilenc euróövezeti tagállamot leminősített pénteken, arra a véleményére hivatkozva, hogy az eddig hozott válságintézkedések nem elégségesek a pénzügyi problémák kezeléséhez.

    Közleményt adott ki Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse is, aki úgy vélte, a hitelminősítő döntése "nem következetes". 

    A Standard & Poor s megvonta a lehetséges legjobb, AAA államadós-besorolást Franciaországtól - a második legnagyobb valutauniós gazdaságtól - és Ausztriától, Portugáliának pedig Magyarországénál gyengébb, nem befektetési ajánlású besorolást adott. Olaszország, Ciprus és Spanyolország hosszú futamidejű szuverén adósságainak besorolásait kettő, Málta, Szlovákia és Szlovénia osztályzatait egy fokozattal csökkentették.

    Juncker - aki egyben a továbbra is AAA besorolást élvező Luxemburg miniszterelnöke - a döntés után kiadott közleményében jelezte: az euróövezet tagállamai tudomásul vették a határozatot. Megvédte ugyanakkor mindazokat a lépéseket, amelyeket az övezet országainak vezetői tettek a válság leküzdése érdekében, és megemlített számos olyan intézkedést is, amelyet az egyes - most leminősített - tagországok tettek. 

    Az Eurogroup elnöke leszögezte: az övezet állam- és kormányfői "messzire ható intézkedéseket tettek, amelyek az Európai Központi Bank (EKB) döntéseivel együtt az állampapír- és bankközi piacokon uralkodó feszültség jelentős enyhüléséhez vezettek". 

    Olli Rehn pénzügyi biztos brüsszeli közleményében szokatlanul élesen bírálta a hitelminősítői döntést. Mint fogalmazott, sajnálja, hogy a Standard & Poor s nem véletlenszerű és nem következetes határozatot hozott éppen olyan időben, amikor az euróövezet "minden fronton döntő lépésekbe kezdett a válság elleni fellépés keretében". Olyan intézkedésekről van szó, amelyek a szükséges államháztartási konszolidáció és szerkezeti reformok felé vezetnek, orvosolják a bankágazat gyengeségeit, és javítják a gazdaságpolitikai együttműködést - húzta alá. 

    Ő is kiemelte, hogy az állam- és kormányfői közös döntések, valamint az EKB lépései elengedhetetlenek voltak a piaci feszültség csökkentéséhez. 

    A hitelminősítői döntésre adandó válaszként Rehn megemlítette, hogy minél előbb véglegesíteni kell az ideiglenes jelleggel létrehozott EFSF-et a jelenlegi tervek szerint ez év közepén felváltó állandó stabilitási mechanizmus, az ESM működési feltételeit. Arra is kitért, hogy a következő két hónapon belül az EU újra megvizsgálja, elegendő-e a korábban elhatározott 500 milliárd eurós keret a - pénzügyi nehézségekkel küzdő euróövezeti államok segítésére is hivatott - stabilitási mechanizmus megnyugtató működtetéséhez.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!