Nagyvilág

2012.01.16. 17:53

Londoni elemzők: erősítő lépések nélkül az EFSF "AAA"-ja is veszélybe kerülhet

London, 2012. január 16., hétfő (MTI) - Erősítő lépések nélkül az euróövezeti pénzügyi mentőrendszer (EFSF) lehetséges legjobb, "AAA" besorolása is veszélybe kerülhet, miután a Standard & Poor s a hétvégén megvonta két garanciavállaló eurótagállam "AAA" szuverén besorolását - vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

London, 2012. január 16., hétfő (MTI) - Erősítő lépések nélkül az euróövezeti pénzügyi mentőrendszer (EFSF) lehetséges legjobb, "AAA" besorolása is veszélybe kerülhet, miután a Standard & Poor s a hétvégén megvonta két garanciavállaló eurótagállam "AAA" szuverén besorolását - vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.Az S&P összesen kilenc valutauniós tagország államadós-besorolását rontotta, arra a véleményére hivatkozva, hogy az eddig hozott válságintézkedések nem elégségesek a pénzügyi problémák kezeléséhez. A hitelminősítő megvonta az "AAA" államadós-besorolást Franciaországtól - a második legnagyobb valutauniós gazdaságtól - és Ausztriától is, így Németország maradt az euróövezeti pénzügyi mentőrendszer (EFSF) egyetlen "AAA" besorolású nagy garantáló országa.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) fejlett térségi közgazdászai befektetők számára összeállított hétfői elemzésükben kimutatták, hogy az EFSF-kötelezettségekre vállalt tagállami garanciák értéke 780 milliárd euró, a kedvezményezett országok garanciavállalását nem számítva pedig 726 milliárd euró.

A Standard & Poor s által péntek éjjel bejelentett tömeges leminősítésig a nem EFSF-kedvezményezett tagállamok 726 milliárd eurós garanciavállalásából 62 százalék jutott az "AAA" osztályzatú eurótagállamokra, így az EFSF hozzávetőleg 450 milliárd euró finanszírozást hajthatott fel a megingott pénzügyi helyzetű valutauniós gazdaságok támogatására a piacról anélkül, hogy veszélybe sodorta volna saját "AAA" besorolását. Ezért kapott az EFSF - amelynek névleges kihelyezési kapacitása 440 milliárd euró - "AAA" minősítést a nagy nemzetközi hitelminősítőktől.

Franciaország és Ausztria kiesésével azonban az "AAA" kategóriájú garanciavállalások aránya a teljes kötelezettségvállalási állományon belül 37 százalékra zuhant - áll a Bank of America-Merrill Lynch hétfői londoni elemzésében.

A ház szerint ebben a helyzetben ahhoz, hogy az EFSF megőrizhesse alacsony hitelpiaci finanszírozási költséget jelentő saját "AAA" besorolását, vagy a teljes garanciavállalási kötelezettséget kell megemelni 780 milliárd euróról hozzávetőleg 1260 milliárd euróra, vagy 270 milliárd euróra kell csökkenteni a kihelyezési kapacitást (hozzávetőleg ez felelne meg ugyanis a 37 százalékos "AAA"-kategóriás garanciavállalásnak a nem EFSF-kedvezményezett országok teljes, 726 milliárd eurós garanciavállalási halmazán belül).

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzőinek véleménye szerint az első opció "politikailag nem életképes", ezért az eurótagállamok vagy csökkentik az EFSF kapacitását, vagy elfogadják e stabilitási eszköz adósbesorolásának leminősítését.

Egy másik nagy londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics elemzői hétfői helyzetértékelésükben úgy vélekedtek, hogy jóllehet a leminősítés "nem derült égből villámcsapásként" érkezett, és a görög mentőcsomagot is korai lenne még leírni, annak ellenére, hogy a feltételekről folyó tárgyalások a múlt héten félbeszakadtak, e fejlemények is azonban jelzik, hogy az euróövezeti válság "messze van bármiféle megoldástól".

A Capital Economics közgazdászai közölték: változatlanul azon a nézeten vannak, hogy a valutaunió felbomlása "valamilyen korlátozott formában, valószínűleg Görögország távozásával" még az idén megkezdődik, és ennek súlyos gazdasági-pénzügyi következményei lesznek az euróövezetre, valamint a világgazdaság egészére.

Mivel Görögországnak márciusban jelentős kötvényadósságai járnak le, növekedett az a kockázat, hogy e folyamat az idei évnek "inkább korábbi, semmint későbbi szakaszában elindul" - áll a Capital Economics hétfői londoni előrejelzésében.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!