Nagyvilág

2012.02.14. 19:53

Csak három EU-tagállam támogatja egyértelműen a pénzügyi Tobin-adót

Budapest, 2012. február 14., kedd (MTI) - A KPMG felmérése szerint az Európai Unió 27 tagállama közül jelenleg csak három támogatja egyértelműen az uniós szintű pénzügyi tranzakciós adó (Tobin-adó) bevezetését, három határozottan ellenzi, míg a további 21 tagállam a támogatás, az ellenzés és a határozatlanság különböző fokain áll; Magyarország a támogatók közé sorolható.

Budapest, 2012. február 14., kedd (MTI) - A KPMG felmérése szerint az Európai Unió 27 tagállama közül jelenleg csak három támogatja egyértelműen az uniós szintű pénzügyi tranzakciós adó (Tobin-adó) bevezetését, három határozottan ellenzi, míg a további 21 tagállam a támogatás, az ellenzés és a határozatlanság különböző fokain áll; Magyarország a támogatók közé sorolható.Az Európai Bizottság által javasolt uniós szintű pénzügyi tranzakciós adó rengeteg nyilvános és politikai vitát váltott ki, mióta 2011. szeptember 28-án nyilvánosságra hozták - emlékeztet a KPMG közleményében. Nicolas Sarkozy francia elnök nemrég mutatta be a francia Tobin-adóra vonatkozó javaslatokat, amely a tervek szerint 2012 júliusától lépne érvénybe. A témával a legtöbb uniós tagállam kormánya is foglalkozott, a britek a javaslat miatt a válság kezelésére hivatott alapvető EU-reformokat is megvétózták.

A javaslatot a Bizottság által hivatkozott lehetséges gazdasági előnyök ellenére sok kritika érte, különösen a tekintetben, hogy a kezdeményezés valóban elérné-e gazdasági céljait, és nem hatna-e negatívan az uniós tagállamok pénzügyi szektorára és GDP-jére.

"Amikor az 1980-as években Svédországban bevezették az adót, az ottani pénzpiacok bedőltek - ez a tapasztalat az, amelyre az ellenzők közül sokan hivatkoznak, attól tartva, hogy az uniós pénzpiacok is így járhatnak, ha uniós szinten bevezetnék a Tobin-adót. Ebben a bonyolult gazdasági időszakban a kormányok minden olyan kezdeményezést kritikusan bírálnak, amely elviheti országukból az üzletet, vagy csökkenti a GDP-t" - idézi a közlemény László Csabát, a KPMG adópartnerét.

"Eddig kevés figyelmet fordítottak arra a kérdésre is, ki kapja az uniós pénzügyi tranzakciós adó bevételét. A Bizottság egyfajta uniós adóként tekint erre, amely részben az unió költségvetését támogatná. Azt is látni kell, hogy ha elviekben el is fogadnák az uniós Tobin-adót, még nagyon heves vitákhoz vezethet annak a kérdése, hogy a bevétel hogyan oszlik meg az unió és a tagállamok között, valamint az egyes tagállamok között - fűzte hozzá.

"Általánosságban elmondható, hogy a magyar kormány támogatja az uniós szintű Tobin-adó bevezetését, ezt a nemzetgazdasági miniszter is megerősítette. A jelenlegi banki különadó jövője ugyanakkor nagy hatást gyakorolhat a kormány álláspontjára. Véleményünk szerint a bevezetés ütemezése kritikus lehet. A banki különadó 2013-tól teljesen megszűnhet, vagy mértéke csökkenhet, ezért a Tobin-adó bevezetése Magyarországnak 2013-tól könnyebb lenne, például az új Tobin-adó nem hatna negatívan a költségvetésre, nem lenne szükség arra, hogy a bankok a különadó egy kis részét a Tobin-adóval ellensúlyozzák. A Bankszövetség semleges a Tobin-adóval kapcsolatban, az ő állásfoglalásuk a banki különadó jövőjétől függ. Ha ezáltal az általános adóteher csökken, ők is támogathatják az uniós szintű pénzügyi tranzakciós adót" - mondta László Csaba.

A KPMG pénzügyi szolgáltatói szektorra szakosodott adótanácsadási részlegének globális vezetője szerint a Bizottság javaslata előtt még hosszú út áll, tekintve hogy ma csupán három ország támogatja azt egyértelműen. "Néhány tagállam, amely névlegesen támogatja a javaslatot, szeretné elérni, hogy a Tobin-adót globálisan is bevezessék, de a realitás az, hogy ez nem fog megtörténni, legalábbis nem belátható időn belül. Ebből a szempontból nézve a kezdeményezés bevezetése az unióban nagyon bizonytalan" - vélekedett Hugh von Bergen a közlemény szerint.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!