Nagyvilág

2012.02.28. 08:24

Magyarországi ajándék a beregszászi főiskolának

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolára kerültek a soros magyar EU-elnökségi dekoráció bizonyos elemei –  adta hírül a Beregi Hírlap.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolára kerültek a soros magyar EU-elnökségi dekoráció bizonyos elemei –  adta hírül a Beregi Hírlap.Az installáció – amely a magyar uniós elnökség alatt a brüsszeli Justus Lipsius épületet díszítette – adományozását a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft. és Magyarország Külügyminisztériuma közösen szervezte.

Az ünnepélyes átadás alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Dóka Tibor Gyula, a Hungarofest Kft. ügyvezető igazgatója a dekorációt ismertetve elmondta: a hagyomány szerint az EU soros elnöki tisztét ellátó ország feladata, hogy feldíszítse a Justus Lipsius reneszánsz gondolkodóról elnevezett épületet, ahol az EU-tagállamok kormányait képviselő Európa Tanács üléseit szokták tartani. A díszítésért a magyar elnökség idején a Hungarofest Kft. volt felelős.

Művészi értékük mellett a dekorációk egyben egyfajta történelmi dokumentumok is, így fontos, hogy méltó  helyre kerüljenek. Dóka Tibor Gyula elmondta, hogy az újraértelmezett matyómintás bútordarabok és lámpák mellett fiatal magyar fotográfusok alkotásait is megkapta a főiskola. A fényképek a magyar elnökség programjának egyik prioritására, a Duna-stratégiára emlékeztetnek. Király László György, Öveges László és Szamódy Zsolt víz tematikájú munkái a továbbiakban a beregszászi intézmény falait díszítik.

Az ügyvezető igazgató köszönetet mondott a külügyminisztérium hathatós segítségéért, különös tekintettel Bacskai József ungvári főkonzul közbenjárására. Hangsúlyozta, hogy a beregszászi főiskolának anyagi és kulturális kapcsolatépítő segítségnyújtásra egyaránt szüksége van. Ebben a Hungarofest Kft. a jövőben is partner lesz.

Orosz Ildikó, a főiskola elnöke megköszönte az Ungvári Magyar Főkonzulátusnak a segítséget, hogy az értékes kiállítási tárgyak a főiskolára kerülhettek. Mint mondta, jelenleg felújítás alatt áll a főiskola tanári vendégháza. Itt kapnak majd helyet az ajándéktárgyak is. A Hungarofest Kft.-vel való kapcsolatok kialakításáról és ápolásáról szólva elmondta, hogy ebben jelentős szerepe lesz majd a Pro Cultura Subcarpatica civil szervezetnek is – áll a Beregi Hírlap beszámolójában

- Palkó István -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!