Nagyvilág

2012.02.15. 18:23

Németh Zsolt bízik a mielőbbi szerb EU-tagjelöltségben

Brüsszel, 2012. február 15., szerda (MTI) - Magyarország bízik abban, hogy Szerbia mielőbb megkaphatja az EU-tagjelölti státust - mondta az MTI-nek Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki szerdán Brüsszelben megbeszélést folytatott Miroslav Lajcákkal, az Európai Külügyi Szolgálat EU-bővítési, valamint keleti partnerségi kérdésekkel foglalkozó igazgatójával.

Brüsszel, 2012. február 15., szerda (MTI) - Magyarország bízik abban, hogy Szerbia mielőbb megkaphatja az EU-tagjelölti státust - mondta az MTI-nek Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki szerdán Brüsszelben megbeszélést folytatott Miroslav Lajcákkal, az Európai Külügyi Szolgálat EU-bővítési, valamint keleti partnerségi kérdésekkel foglalkozó igazgatójával.A magyar külügyi vezető szerint e jogállás megadására immár adottak a feltételek. Magyar megítélés szerint ugyanis rendkívül előremutató volt Belgrád azon javaslata, hogy a Szerbiától elszakadt Koszovó - amelynek állami önállóságát a szerbek jogilag továbbra sem ismerik el - a nemzetközi konferenciákon való részvétele során használhassa a Koszovó megnevezést, és a sajátos jogi helyzetre egy lábjegyzettel utaljanak.

Ez a lábjegyzet az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az 1244. számú határozatára utalna vissza. A BT-határozat teremtette meg a Koszovó fölötti nemzetközi igazgatás jogi alapját. Egyfelől kiemelte Koszovót, az addigi szerb tartományt Belgrád ellenőrzése alól, másfelől azonban nem döntötte el a többségében albánok lakta Koszovó jövőbeli jogállásának kérdését, és ebben az értelemben jogi kapaszkodót jelenthet a később kikiáltott koszovói állami önállóság elismerésének szerb elutasításához is.

Németh Zsolt reményének adott hangot, hogy Koszovó kedvezően fogadja majd a szerb kezdeményezést, és megragadja az alkalmat, amely most kínálkozik nemzetközi elszigeteltségének az oldására. Elmondta, hogy a megbeszélésen Lajcák is nagyon derűlátó volt.

Szerbia tagjelöltségének deklarálásához a korábbi megnyilatkozások szerint arra van szükség, hogy az ország kellő mértékű előrehaladást tudjon felmutatni Koszovóval való viszonyának rendezését illetően. Ha e hónap végén az EU-országok külügyminiszterei - az úgynevezett általános ügyek tanácsaként eljárva - támogatóan foglalnak állást Szerbia EU-tagjelöltségét illetően, akkor ezt a március 1-jén és 2-án tartandó EU-csúcson hivatalosan is megerősíthetik. 

Németh Zsolt emlékeztetett arra, hogy Szerbiában áprilisban parlamenti választásokat tartanak. Uniós diplomaták többször hangsúlyozták, hogy az unió a csatlakozási folyamat lehetőség szerinti előmozdításával is segíteni kívánja Szerbiában az Európa-barát erőket.

A külügyi államtitkár szerint a magyar diplomácia nem csupán Szerbia, hanem Montenegró vonatkozásában is előrelépést vár tavasszal az EU-csatlakozási folyamatban - konkrétan azt, hogy Montenegró eljut a csatlakozási tárgyalások tényleges megkezdésének fázisába.

- Kárpáti János, az MTI tudósítója -

Címkék#EU#Szerbia
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!