Nagyvilág

2012.03.23. 16:08

A magyar-lengyel barátság napján két kiállítást nyitottak Varsóban

Bata Alexandra, az MTI tudósítója jelenti:     Varsó, 2012. március 23., péntek (MTI) - A magyar-lengyel barátság napján a varsói állami régészeti múzeumban két magyar-lengyel szervezésű kiállítást nyitottak meg egy 11 tagú magyar múzeumszakértői delegáció részvételével.

Bata Alexandra, az MTI tudósítója jelenti:

    Varsó, 2012. március 23., péntek (MTI) - A magyar-lengyel barátság napján a varsói állami régészeti múzeumban két magyar-lengyel szervezésű kiállítást nyitottak meg egy 11 tagú magyar múzeumszakértői delegáció részvételével.

    Az eseményt a régészeti múzeummal közösen a Varsói Magyar Kulturális Intézet és az osztrolenkai kurp kultúra múzeuma szervezte, a védnökséget Adam Struzik mazóviai vajda és Kiss Róbert nagykövet vállalta. A tárlatok előkészítésében több lengyel és magyar múzeum is együttműködött, köztük a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a debreceni Déri Múzeum, a nyíregyházai Jósa András Múzeum és a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága.

    A Bem József tábornok Lengyelország és Magyarország hőse című életrajzi kiállítás érméken mutatja be a két nemzet szabadságharcosát. A tárlatot egy katalógus egészíti ki, melyben Kovács István történész bemutatja a két nemzet hősét, a szervezők pedig részletesen beszámoltak a varsói régészeti múzeum és a Déri Múzeum több éves szoros együttműködéséről, melynek keretében a múzeumok kiállításait mindkét országban bemutatták. A Bem-kiállítás április végén elhagyja a lengyel fővárost és Osztrolenkába utazik.

    A Minden nap egy új felfedezés - ásatások képekben című tablókiállítás gazdag képsorokban mutatja be a pest megyei építési munkálatok előzményeként vezetett nagyszabású régészeti kutatásokat és az azok során feltárt rendkívül értékes, több száz vagy akár ezer éves kincseket

    A magyar és a lengyel parlament 2007-ben nyilvánította március 23-át a magyar-lengyel barátság napjává.

-MTI-

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!