Nagyvilág

2012.03.15. 14:12

Az Európai Parlament elítélte az orosz elnökválasztás hiányosságait és szabálytalanságait

Brüsszel, 2012. március 15., csütörtök (MTI) - Az Európai Parlament (EP) csütörtökön Strasbourgban határozatban ítélte el a március 4-i oroszországi elnökválasztás előkészítése és lebonyolítása során tapasztalt hiányosságokat és szabálytalanságokat.

Brüsszel, 2012. március 15., csütörtök (MTI) - Az Európai Parlament (EP) csütörtökön Strasbourgban határozatban ítélte el a március 4-i oroszországi elnökválasztás előkészítése és lebonyolítása során tapasztalt hiányosságokat és szabálytalanságokat.A kötelező erővel nem bíró állásfoglalásban az EP felszólította Vlagyimir Putyin megválasztott orosz elnököt, hogy mérsékelje a tiltakozókkal szembeni retorikáját, kezdjen velük komoly párbeszédet.

Az EP-képviselők - mint hangsúlyozták - továbbra is aggódnak az oroszországi fejlemények miatt, az emberi jogok és a demokratikus elvek, a választási szabályok és eljárásmódok betartása szempontjából.

Az állásfoglalásban utaltak a különböző nemzetközi szervezetek megfigyelőinek megállapításaira, miszerint a minapi orosz elnökválasztási folyamatban - egyebek közt a médiafigyelem tekintetében - egyoldalú előnyöket élvezett egyetlen jelölt.

Az Európai Parlament különböző reformok végrehajtását, egyebek közt a politikai partok bejegyzési szabályainak egyszerűbbé tételét várja el Oroszországtól. Az orosz demokratikus ellenzéket ugyanakkor a reformok melletti szorosabb kiállásra, a mai vezetéssel szembeni hiteles politikai alternatíva felmutatására szólítja fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!