Nagyvilág

2012.03.06. 08:55

Becsapódhat a 2012 DA14

A furcsa nevű aszteroida közelebb kerül majd bolygónkhoz mint néhány műhold, a tudósok egyelőre nem tudják hogyan módosítja a gravitáció a pályáját.

A furcsa nevű aszteroida közelebb kerül majd bolygónkhoz mint néhány műhold, a tudósok egyelőre nem tudják hogyan módosítja a gravitáció a pályáját.Spanyol kutatók figyeltek fel a 60 méteres aszteroidára februárban, ami a NASA számításai szerint 11 hónap múlva akár be is csapódhat bolygónkba. Bruce Willis és Ben Affleck már hiába szólna a pajtásoknak, hogy megfúrják a közelgő szörnyet, a valóságban ugyanis nagyjából két évbe telik amíg elkészül egy űrhajó.

Az aszteroida, ami a 2012 DA14 nevet kapta 2013 februárjában 27 000 méternél is alacsonyabban fogja megközelíteni a Földet. Dr. David Dunham, a NASA egyik szakértője szerint a becsapódás sem zárható ki, de további számításokat kell még elvégezni a témával kapcsolatban.

– A Föld gravitációs mezője jelentős hatással lehet az aszteroida pályájára – mondta a Moszkvai Elektronikai és Matematikai Egyetemen. – Akár apró pici, vagy nagyobb darabokra is hullat, amint belép a légkörbe. Az üstökös típusa és ásványi összetétele spektrumanalízissel vizsgálható. Ez nagy segítség, hisz így megtudhatjuk, hogyan viselkedik majd légkörünkbe hatolva, így felkészülhetünk a „fogadására” – nyilatkozta az orosz Izvestia című lapnak.

Ha a becsapódás megvalósul, az a tudósok jelenlegi kalkulációi szerint nagyjából egy termonukleáris bomba erejéhez lesz majd mérhető, így különböző metódusokat ötlöttek ki, a katasztrófa minimalizálására.

Fessük le

Dr. Dunham egyik ötlete szerint érdemes lenne festékkel megfesteni az aszteroidát, az új réteg ugyanis megváltoztathatja a napsugarak hatását az üstökösön. A festékkel előidézett, megváltozott hőmérséklet ráadásul megváltoztatná az üstökös forgását is. Ez azonban Aleksandr Devaytkin, a szentpétervári Pulkovo Csillagvizsgáló munkatársa szerint nem lenne jó megoldás, hisz amikor 2056-ban, a módosult mozgásának köszönhetően újra visszatérne bolygónkhoz az aszteroida, elkerülhetetlen lenne a katasztrófa.

Úrhajó – késő

Az egyik legjobb megoldás természetesen az lenne, ha építenénk egy űrhajót, amivel akár úgy is belemehetnénk az aszteroidába, hogy annak véglegesen módosulna pályája. –  A probléma csupán annyi, hogy legrövidebb két év alatt készülne el egy ilyen szerkezet, nekünk pedig csak 11 hónapunk maradt – mondta Dr. Dunham.

Sergey Naroenkov, az Orosz Tudományos Akadémia űrkutatási munkatársa szerint a 2012 DA14 jelenléte nem új felfedezés, pályáját már évekkel ezelőtt észlelték, hisz jó párszor elhaladt már Földünk mellett, legelőször három éve. – Ettől függetlenül, ha becsapódik, akár egy Luxemburg méretű területet is könnyű szerrel a földdel tehet egyenlővé – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!