Nagyvilág

2012.03.17. 14:03

Influenza - több európai ország már túljutott a járvány csúcsán

Budapest, 2012. március 17., szombat (MTI) - Az idei influenzaszezonban Európában összesen 51 ember halála volt összefüggésbe hozható az influenzával. Európa több országa mostanra túljutott a járvány csúcsán.

Budapest, 2012. március 17., szombat (MTI) - Az idei influenzaszezonban Európában összesen 51 ember halála volt összefüggésbe hozható az influenzával. Európa több országa mostanra túljutott a járvány csúcsán.Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hivatalos facebook-oldalán szombaton azt írta: az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb, 10. heti jelentése szerint közepes intenzitást 20 országból jelentettek, csökkenő trendet 10 országból, növekedést mindössze 3 országból. A beküldött 1433 légúti minta alig több mint 43 százalékában mutatták ki az influenzavírust. Ebben a szezonban másodszor fordult elő, hogy a pozitív minták aránya kevesebb volt, mint a megelőző héten – tették hozzá. A minták több mint 85 százalékában az influenza A vírust, csaknem 15 százalékában a B típusú influenzavírust mutatták ki. Ebben a szezonban most volt a legmagasabb a B vírus pozitív minták aránya, vagyis egyre több megbetegedésért felelős az influenza B vírusa, de a járványban továbbra is az influenza A(H3) vírus dominál – írta az ÁNTSZ.

Az ÁNTSZ kiemelte: európai szinten a járvány minden bizonnyal túljutott a csúcsán, ez azonban nem feltétlenül érvényes az egyes európai országokra külön is. A tájékoztató ismerteti: a vírus széleskörű földrajzi elterjedtségét 13 országból jelentették. Ezek: Magyarország, továbbá Ausztria, Belgium, Észtország, Franciaország, Görögország, Lettország, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Portugália, Szlovénia, Svédország. Regionális járványokat hat, helyi járványt kettő, szórványos eseteket négy országból igazoltak. Cipruson és Lengyelországban nem észleltek influenza aktivitást. Az ÁNTSZ közleménye szerint Európában későn kezdődött a 2011/2012-es influenzaszezon. A vírus földrajzi terjedési iránya ezúttal nem volt egyértelműen meghatározható.

A 2011. 40. hete óta tartó járvány során 7 országból 1238 súlyos akut légzőszervi megbetegedést jelentettek, amelyek közül 51 volt halálos kimenetelű – olvasható az ÁNTSZ közleményében. Az ECDC január elején jelezte, hogy Európában megkezdődött a járvány. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) február közepén hozta nyilvánosságra, hogy Magyarországon az influenzaszerű megbetegedések száma átlépte a járványküszöböt. Az OEK legutóbbi, szerdai jelentésében arról számolt be, hogy március 5. és 11. között is több mint 39 ezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt, csaknem ugyanannyi, mint a megelőző héten. Ez pedig azt jelenti, hogy az influenzaszerű megbetegedések négy hete tartó folyamatos emelkedése az elmúlt héten megállt – hangsúlyozták.

 

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!