Nagyvilág

2012.03.15. 15:27

Március 15. - Latorcai János a varsói egyetem magyar tanszékével ünnepelt

Varsó, 2012. március 15., csütörtök (MTI) - Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke és a varsói egyetem magyar tanszéke a nemzeti ünnep alkalmából csütörtökön a lengyel fővárosban megkoszorúzta Korompay Emánuelnek, az egyetem első magyar lektorának az emléktábláját.

Varsó, 2012. március 15., csütörtök (MTI) - Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke és a varsói egyetem magyar tanszéke a nemzeti ünnep alkalmából csütörtökön a lengyel fővárosban megkoszorúzta Korompay Emánuelnek, az egyetem első magyar lektorának az emléktábláját.A koszorúzás után az egyetem dísztermében tartott ünnepi megemlékezésen Latorcai János és Bozenna Bojar tanszékvezető a szoros magyar-lengyel kapcsolatok jelentőségét méltatta, és hangsúlyozta, hogy a két nemzet sohasem fordított hátat egymásnak.

A magyar parlament alelnöke az MTI-nek elmondta, hogy kiemelten fontosnak ítéli a lengyelországi megemlékezéseket. Ünnepi beszédében nem csak Bem Józsefre és Dembinszky Henrikre - a magyar szabadságharc lengyel tábornokaira - emlékezett, de kiemelte az ismeretlen lengyel hősök szerepét is, akik életüket áldozták Magyarországért. Kitért a két nemzet közötti kapcsolatok erősítését szolgáló egyetemi oktatás jelentőségére is, és az Országgyűlés nevében megköszönte a több mint 50 éves varsói magyar tanszék munkáját.

Bojar, az első lengyel-magyar szótár szerkesztőjére, a második világháború idején tartalékos lengyel századosként mozgósított, majd a szovjetek által Harkovban tömegsírba lőtt Korompayra emlékezve megjegyezte: "Magyarország életet adott neki, ő pedig Lengyelországért áldozta fel az életét".

A március 15-i ünnepségek Lengyelországban a hétvégén is folytatódnak: szombaton a varsói Óvárosban interaktív, zenés fényjátékkal idézi fel az 1848-1849-es forradalmat és szabadságharcot, vasárnap magyar állami kitüntetéseket adnak át a két nemzet kapcsolatait erősítő magyaroknak és lengyeleknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!