Nagyvilág

2012.03.15. 15:03

Március 15. - Néma főhajtással emlékeztek a magyar néppárti EP-képviselők Strasbourgban a nemzeti ünnepre

Brüsszel,2012. március 15., csütörtök (MTI) - Bauer Edit és Mészáros Alajos, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) európai parlamenti képviselőinek kezdeményezésére a magyar néppárti delegáció tagjai Strasbourgban emlékeztek meg az 1848-49-es eseményekről.

Brüsszel,2012. március 15., csütörtök (MTI) - Bauer Edit és Mészáros Alajos, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) európai parlamenti képviselőinek kezdeményezésére a magyar néppárti delegáció tagjai Strasbourgban emlékeztek meg az 1848-49-es eseményekről.A néma főhajtásra a strasbourgi Petőfi-emlékoszlop előtt került sor. A mára már hagyományossá vált megemlékezésen minden évben együtt tisztelegnek a forradalom emléke előtt a felvidéki, erdélyi és anyaországi magyar képviselők - áll Bauer Edit közleményében, amelyet csütörtökön az MTI-hez is eljuttattak.

Eszerint az idei főhajtáson rövid köszöntőt mondott Sógor Csaba erdélyi képviselő.

Az Európai Parlament közelében található emlékoszlop 1990 óta állít emléket a költőnek és a forradalom hősének, köszönhetően az elzászi város és a helyi Francia- Magyar Baráti Társaság kezdeményezésének.

Herczog Edit, az MSZP egyik EP-képviselője az MTI brüsszeli irodájához eljuttatott közlemény szerint a kárpátaljai Beregszászon rendezett megemlékezésen vett részt. Beszédében úgy fogalmazott: "Akár strasbourgi Petőfi-szobor előtt, akár itt, Beregszászon ünnepeljük is az 1848 márciusi forradalom évfordulóját, ugyanaz az üzenete kell, legyen a magyarság számára".

A Gajdos István polgármester meghívására érkezett szocialista képviselő szerint "a nemzet egységét és szabadságvágyát jelképező ünnepnek nem szabad az aktuálpolitika áldozatul esve, megosztóvá válnia, hiszen az egész magyarság közös élményéről van szó". 

Az MSZP EP-képviselői szerdán Strasbourgban a nemzeti ünnep alkalmából megkoszorúzták Petőfi Sándor emlékművét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!