Nagyvilág

2012.03.15. 15:54

Online aláírásgyűjtés a MOGYE magyar karáért

Marosvásárhely, 2012. március 15., csütörtök (MTI) - Online aláírásgyűjtést indítottak a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar oktatói és hallgatói az önálló magyar kar megalakításáért - közölte csütörtökön az MTI-vel Brassai Attila egyetemi professzor, a MOGYE egyik oktatója.

Marosvásárhely, 2012. március 15., csütörtök (MTI) - Online aláírásgyűjtést indítottak a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar oktatói és hallgatói az önálló magyar kar megalakításáért - közölte csütörtökön az MTI-vel Brassai Attila egyetemi professzor, a MOGYE egyik oktatója."Követeljük az Oktatási Törvény betartását a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen" címmel tették közzé csütörtökön álláspontjukat a petieonline.com internetes fórumon a MOGYE magyar oktatói és a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség. A petíciót a megjelenés utáni első órában több száz támogató írta alá.

A felhívás szerzői emlékeztetnek arra, hogy a 2011-ben hatályba lépett román oktatási törvény szerint a multikulturális és többnyelvű egyetemeken - amelyek között a MOGYE-t is nevesíti a jogszabály - a nemzeti kisebbségek nyelvén működő tagozatot vagy oktatási vonalat kell létrehozni. A magyar oktatók és diákok leszögezik, hogy élni kívánnak a törvény által biztosított lehetőségekkel. Ezt az egyetem vezetőségének román többsége megakadályozta.

Brassai Attila szerint azért volt szükség erre az állásfoglalásra, mert a román diákok napok óta tartó utcai megmozdulásaikon azt a látszatot próbálják kelteni, mintha kizárólag a politikusok erőltetnék a magyar kar megalakítását a MOGYE-n, és azt az érintett magyar oktatók és hallgatók nem támogatnák.

"Az esetleges provokációk és a tüntetések elfajulásának elkerülése végett megkértük szépen a diákokat, hogy ne menjenek ki az utcára, de azért egy békésebb formában kifejezzük saját opciónkat és azt reméljük, hogy ezt minél több ember és minél több orvostanhallgató alá fogja írni" - magyarázta a MOGYE oktatója.

A petíció szerzői üdvözölik a MOGYE ügyében hozott, kedden közvitára bocsátott kormányhatározat-tervezet megjelenését, és követelik ennek azonnali elfogadását,    a tanügyi törvény rendelkezéseinek maradéktalan betartását, a törvény előírásait betartó Egyetemi Charta kidolgozását, a teljes körű magyar nyelvű orvosképzést.

A bukaresti kormány kedden első olvasatban elfogadott és tíznapos közvitára bocsátott egy olyan határozat-tervezetet, amely egy különálló karba tömörítené a MOGYE-n zajló magyar nyelvű képzést. A kabinet azt követően lépett közbe, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kilátásba helyezte kilépését a kormánykoalícióból, amennyiben a magyar orvosképzés nem kapja meg a törvény által garantált szervezeti önállóságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!