Nagyvilág

2012.03.07. 07:23

Orosz elnökválasztás - Csecsenföldön szinte mindenki Putyinra szavazott

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:      Moszkva, 2012. március 7., szerda (MTI) - Csecsenföldön szinte mindenki Putyinra szavazott, a jól teljesítő Ramzan Kadirov elnök ünnepnek nevezte az elnökválasztást.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: 

    Moszkva, 2012. március 7., szerda (MTI) - Csecsenföldön szinte mindenki Putyinra szavazott, a jól teljesítő Ramzan Kadirov elnök ünnepnek nevezte az elnökválasztást.

    A kaukázusi köztársaságban, ahol Moszkva két háborút is vívott a kilencvenes években a csecsen hadurak ellen, és az egyes fegyveres csoportok felszámolása még mindig tart, 99,76 százalékos szavazati eredményt mutattak ki Vlagyimir Putyin javára.

    A választás napján nem egyszer beszámolt a Rosszija 24 hírtelevízió arról, hogy idős csecsenek akadozva, rossz oroszsággal arról számolnak be: mindenki örömmel ment szavazni.

    Ezt erősítette Ramzan Kadirov elnök nyilatkozata is, aki egyenesen ünnepnek nevezte az elnökválasztás napját. Az előzetes eredmények ismeretében aztán külön üzenetben fordult népéhez, amelynek gratulált a "haza érdemes fiának" megválasztásához. A szavazásra jogosultak 94,89 százaléka járult az urnák elé. 

    A szavazás napján üzemelő webkamerák felvételei között az egyik a YouTube videómegosztón portálon is szerepel, ahol a magyarázat szerint az egyik magánházban 46 főből 44 szavazott. A felvételen békés családi élet folyik, miközben senki nem jelenik meg az urnánál. 

    A szavazási arány a csecsen főváros 451-es szavazókörében érdekesen alakult: Putyin 1482 szavazatot kapott, de ott csak 1389 főt tartottak nyilván. A 107 százalék túlzott igyekezetre utal.

    A Kaukázusi fogoly elnevezésű független portálnak helyi megfigyelők csalásokról számoltak be. "Nem volt semmiféle csaknem százszázalékos megjelenés a választáson, és Putyin közel 100 százalékos támogatottsága sem igaz. Az állítólagos tömeget úgy biztosították, hogy a szavazókörökbe kormányzati intézmények dolgozóit és diákokat szállítottak" - mondta egy társadalmi szervezet képviselője. 

    Emellett, különösen faluhelyen nyíltan megfélemlítették és zsarolták az embereket. "Azzal fenyegetőztek, ha az emberek nem mennek el szavazni, akkor nem kapják meg a nyugdíjukat, nem fizetik ki nekik a támogatásokat. Ez volt a legbecstelenebb választás mindazok közül, amelyek Csecsenföldön zajlottak az elmúlt 10-15 évben "- vélekedett a csecsen civil szervezetek egyik munkatársa, aki azt kérte, hogy ne hozzák nyilvánosságra a nevét.

    Szerinte az, hogy nem voltak panaszok a szabálytalanságokról Csecsenföldön, nem azt jelenti, hogy azok nem fordultak elő, hanem arról tanúskodik, hogy a köztársaságban a félelem légköre uralkodik, amelyet az elmúlt években ültettek el.

    A csecsenföldi központi választási bizottság által közölt eredmény mindenkit sokkolt a cinizmusával - mondta egy másik helyi lakos a Kaukázusi fogoly elnevezésű portálnak. "Kezdettől fogva lehetett tudni, hogy a köztársasság vezetése mindent megtesz, hogy a lehető legjobb eredmény szülessen Putyin támogatására, mert Kadirov rájött, ha valaki más lesz az orosz elnök, akkor ő elnökségének napjai meg lesznek számlálva" - tette hozzá.

    Ramzan Kadirov 2007 óta irányítja elnökként a Csecsen Köztársaságot, 2011 márciusában a grozniji parlament egyhangúlag szavazta meg Kadirov második elnöki megbízatását Dmitrij Medvegyev orosz elnök javaslatára. 

    A Kremlen belüli támogatója, Vlagyiszlav Szurkov azonban egy nemrég napvilágra került elemzés szerint elveszítette befolyását, ezért Kadirov korlátlan hatalma is veszélybe került a kaukázusi köztársaságban.

    Csecsenföldet Oroszország a második, 1999-2000-ben vívott háborúval vonta ellenőrzése és fennhatósága alá.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!