Nagyvilág

2012.03.09. 12:38

Orosz elnökválasztás - Jogvédők sértésnek tartják Clinton nyilatkozatát

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:     Moszkva, 2012. március 9., péntek ( MTI) - Orosz jogvédők sértésnek tartják az amerikai külügyminiszter nyilatkozatát, amely szerint Vlagyimir Putyin az orosz elnökválasztás nyilvánvaló győztese; nyilatkozatukat a Szabadság Rádió orosz nyelvű adása közölte pénteken.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:

    Moszkva, 2012. március 9., péntek ( MTI) - Orosz jogvédők sértésnek tartják az amerikai külügyminiszter nyilatkozatát, amely szerint Vlagyimir Putyin az orosz elnökválasztás nyilvánvaló győztese; nyilatkozatukat a Szabadság Rádió orosz nyelvű adása közölte pénteken.

    "Hillary Clinton szavait álláspontunk szerint nem lehet másképp értelmezni mint a tisztességes választásokért küzdő emberek megsértését" - olvasható a jogvédők közleményében, amelyet mások mellett Ljudmilla Alekszejeva, a moszkvai Helsinki Csoport, Lev Ponomarjov, az Emberi Jogokért Mozgalom és Oleg Orlov a Memorial jogvédő szervezet vezetője írtak alá. 

    Az amerikai külügyminiszter szerdán kijelentette, hogy Putyin lett a március 4-i elnökválasztás nyilvánvaló győztese, és az Egyesült Államok kész az együttműködésre vele. Clinton ugyanakkor sürgette Oroszországot, hogy vizsgálja ki a választási szabálytalanságokat. Az is közölte, hogy Washington aggódik a hétfői, békés moszkvai tüntetés során letartóztatottak sorsáért.

    "Mindennek ellenére a választáson világosan kiderült a győztes, és készek vagyunk együttműködni Vlagyimir Putyin megválasztott elnökkel" - tette hozzá.

    A központi választási bizottság szerdán hirdette ki a múlt vasárnapi elnökválasztás végleges eredményét, amely szerint Putyin a szavazatok 63,60 százalékával győzött.

    A hazai és nemzetközi választási megfigyelők ugyanakkor komoly szabálytalanságokat rögzítettek az elnökválasztás során. Az EBESZ és az Európa Tanács képviselői szerint a választási folyamat tisztasága különösen a szavazatszámlálás alatt romlott, a megfigyelt szavazókörök egyharmadánál állapítottak meg rendellenességet. Több orosz társadalmi szervezet és ellenzéki párt nem ismeri el a választás eredményét. 

    A központi választási bizottság szerdai jelentése ezzel szemben elenyészőnek nevezte a szabálytalanságok számát, közlése szerint 355 panaszból 60-nak adott helyt a bíróság. Vlagyimir Putyin pedig újságírók előtt utasította vissza az ellenzék vádjait, miszerint a választáson tömegével fordult elő csalás.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!