Nagyvilág

2012.03.05. 14:08

Orosz elnökválasztás - Nemzetközi megfigyelők: komoly gondok a választás tisztaságával

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:     Moszkva, 2012. március 5., hétfő (MTI) - Nemzetközi megfigyelők szerint komoly problémák voltak az orosz elnökválasztás tisztaságával; az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetének képviselői Moszkvában sajtótájékoztatón mondták el kifogásaikat. A magyar Alkotmánybíróság elnöke, Paczolay Péter, aki szintén megfigyelőként volt jelen, az MTI-nek úgy fogalmazott: a választás szabad volt, de tisztasága megkérdőjelezhető több esetben.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:

    Moszkva, 2012. március 5., hétfő (MTI) - Nemzetközi megfigyelők szerint komoly problémák voltak az orosz elnökválasztás tisztaságával; az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetének képviselői Moszkvában sajtótájékoztatón mondták el kifogásaikat. A magyar Alkotmánybíróság elnöke, Paczolay Péter, aki szintén megfigyelőként volt jelen, az MTI-nek úgy fogalmazott: a választás szabad volt, de tisztasága megkérdőjelezhető több esetben.

    Már a kampányban aránytalan előnyt élvezett a jelenlegi kormányfő, a szavazók választása korlátozott volt - jelentette ki az ET Parlamenti Közgyűlése megfigyelőcsoportjának vezetője a hétfői tájékoztatóján.

    "A választási versengés igazságtalan volt, hiányzott az elfogulatlan bíró" - fogalmazott a strasbourgi küldöttség élén álló Tiny Kox holland képviselő.

    A tájékoztatón Tonino Picula, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egyik megfigyelője keményebben bírálta a vasárnapi elnökválasztást. Szerinte komoly problémák merültek fel a kezdettől fogva.

    "A választások lényege az, hogy nem lenne szabad előre tudni annak kimenetelét. Ezt nem lehet megállapítani az orosz elnökválasztásról" - mondta Picula.

    Az EBESZ megfigyelői szerint nem volt valódi verseny, és azzal, hogy visszaéltek a kormányzati pénzügyi forrásokkal, a választás kimenetele egy percig sem volt veszélyben a végső győztes számára.

    A szervezet megállapításaiban ugyanakkor nem szerepelt olyan állítás, mint az orosz független megfigyelőkében, akik szerint nagy tömegben fordult elő a többszöri szavazás.

    Paczolay Péter az Alkotmánybíróság elnöke az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése jogi szakértőjeként, a Velencei Bizottság küldöttségében, megfigyelőként vett részt a vasárnapi orosz elnökválasztáson. Az MTI kérdésére elmondta: a választás szabad volt, de tisztasága megkérdőjelezhető több esetben.

    Paczolay Péter Moszkvában és Tulában, Jasznaja Poljanában járt, ahol azt tapasztalta, hogy a választás nagyon jól indult és egészen a szavazatszámlálásig tisztességesen zajlott. 98 szavazókörből 29 esetében azonban a nemzetközi megfigyelők rossz vagy nagyon rossz minősítést adtak - mondta. Az egyik moszkvai szavazókörben például az urnazárást követően csak három-három és fél óra múlva kezdték a szavazatszámlálást, mert nem egyezett a listán szereplő szavazók száma a megjelentekkel és a megmaradt szavazólapokéval.

    A magyar Alkotmánybíróság elnöke pozitív fejleménynek tartotta a hazai választási megfigyelők nagy számát.

    Heidi Tagliavini, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogi Irodája (ODIHR) küldöttségének vezetője a tájékoztatón arról is beszámolt, hogy a megfigyelők maguk is tapasztalták, hogy a választási bizottságok vezetői "nem mindig tartották be a szabályokat, láttuk, hogy szavazólapokat dobtak be". Tagliavini az ilyen és hasonló visszaélések kivizsgálására szólított fel. 

    A vasárnapi orosz elnökválasztás előzetes eredménye szerint Vlagyimir Putyin miniszterelnök győzött, a szavazatok 63,60 százalékát nyerte el. A központi választási bizottság a voksok 99,97 százalékának összeszámlálásánál tart.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!