Nagyvilág

2012.03.05. 17:45

Orosz elnökválasztás - Putyin a csalások kivizsgálását ígérte

Moszkva, 2012. március 5., hétfő (MTI) - Vlagyimir Putyin, az orosz elnökválasztás győztese utasítani fogja a központi választási bizottság elnökét, hogy a testület ellenőrizzen minden értesülést a vasárnapi szavazás során történt állítólagos visszaélésekről.

Moszkva, 2012. március 5., hétfő (MTI) - Vlagyimir Putyin, az orosz elnökválasztás győztese utasítani fogja a központi választási bizottság elnökét, hogy a testület ellenőrizzen minden értesülést a vasárnapi szavazás során történt állítólagos visszaélésekről.Az ígéret azon a találkozón hangzott el, amelyet Putyin legyőzött ellenfeleivel tartott hétfőn a zsukovkai kormányrezidencián; a gesztusértékű találkozóról csak a kommunista párt elnöke, Gennagyij Zjuganov hiányzott.

Zjuganov, aki a második legtöbb szavazatot kapta a vasárnapi elnökválasztáson, visszautasította a meghívást. A kommunista párt elnöke és államfőjelöltje 17,18 százalékkal a második legtöbb szavazatot kapta a vasárnapi választáson, amelyet azonban törvénytelennek tart. Hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy ennek ellenére kész a párbeszédre a hatalommal, de a tisztességes választások érdekében országos akciót szerveznek.

Vlagyimir Putyin, Szergej Mironov, Mihail Prohorov és Vlagyimir Zsirinovszkij találkozójáról a Rosszija 24 hírtelevízió számolt be. A beszélgetésen az orosz kormányfő kijelentette: utasítani fogja a központi választási bizottság elnökét, hogy a testület ellenőrizzen minden értesülést a szavazás során történt állítólagos visszaélésekről.

Putyin megköszönte versenytársainak a kemény, de tisztességes kampányt, amelyből - mint mondta - "hiányzott egymás mértéktelen besározása". A kormányfő együttműködésre, közös alkotómunkára szólította fel a szavazáson alulmaradt politikusokat.

Mihail Prohorov egyéni jelölt, milliárdos, aki például Moszkvában megelőzte a kommunista párt elnökét és több nagyvárosban tíz százalék feletti eredményt ért el, ragaszkodott ahhoz,hogy minden törvénysértést vizsgáljanak ki és mindenkit, aki érintett, vonjanak felelősségre. Erre szükség van ahhoz, hogy az ország előbbre mozduljon - mondta. 

Szergej Mironov, az Igazságos Oroszország párt elnöke, a legkisebb szavazati arányt elérő elnökjelölt megismételte azt kijelentését, hogy kész a konstruktív együttműködésre a hatalommal. A politikus korábban arra szólított fel, hogy ideje felhagyni a tüntetésekkel, hozzá kell látni a munkához, Putyin győzelme teljesen reális volt.

Az orosz kormányfő az előzetes eredmények szerint a szavazatok 63,65 százalékával győzött a vasárnapi elnökválasztáson. A Golosz választási jogvédő szervezet szerint is a kormányfőre szavaztak a legtöbben, de a voksok arányát eltúlzottnak tartja. Adatai alapján a politikus alig valamivel több mint ötven százalékot kapott.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!