Nagyvilág

2012.03.11. 09:17

Szlovák választás - Bejutna a Most-Híd, de az MKP nem - újabb részeredmény

Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti:     Pozsony, 2012. március 11., vasárnap (MTI) - A Berényi József vezette Magyar Koalíció Pártja nem, Bugár Béla pártja, a Most-Híd viszont bejutna a parlamentbe a szlovákiai törvényhozási választásokon leadott szavazatok 50,06 százalékának összesítése szerint - derült ki a vasárnapra virradóra nyilvánosságra hozott adatokból.

Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti:

    Pozsony, 2012. március 11., vasárnap (MTI) - A Berényi József vezette Magyar Koalíció Pártja nem, Bugár Béla pártja, a Most-Híd viszont bejutna a parlamentbe a szlovákiai törvényhozási választásokon leadott szavazatok 50,06 százalékának összesítése szerint - derült ki a vasárnapra virradóra nyilvánosságra hozott adatokból.

    A szombati előre hozott választásokon leadott szavazatok közel felének összesítése után a Most-Híd párt 6,32 százalékon áll - azaz átlépné az 5 százalékos bejutási küszöböt -, a Magyar Koalíció Pártja viszont a törvényhozáson kívül maradna a szavazatok 4,25 százalékával.

    A parlamenti választások győztese a várakozásoknak megfelelően a Robert Fico vezette, baloldali Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) lenne, amely a részeredmény szerint 46,2 százalékos támogatottságot szerzett. Ha ez maradna a választás végleges eredménye, a Smer önállóan alakíthatna kormányt, mert megszerezné a parlamenti mandátumok több mint felét.

    A szavazatok közel 50 százalékának összesítése alapján az újonnan felálló szlovákiai parlamentbe hat párt jutna be.

    A második legjobb eredménnyel átlépné a 150 fős törvényhozásba való bejutás küszöbét a Ján Fígel vezette, jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) a szavazatok 9,05 százalékával. A harmadik helyen az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) párt végezne a leadott voksok 8,25 százalékával. Bejutna még a parlamentbe Mikulás Dzurinda pártja is, a jobboldali konzervatív Szlovák Kereszténydemokrata Unió - Demokrata Párt (SDKÚ-DS) a szavazatok 5,41 százalékával, valamint a liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) pártja Richard Sulíkkal az élén, a voksok 5,08 százalékát megszerezve.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!