Nagyvilág

2012.03.10. 12:13

Szlovák választás - Gúta és Pered történelmi neveinek visszaállításáról is szavaznak

Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti:     Pozsony/Gúta/Pered, 2012. március 10., szombat (MTI) - A parlamenti választásokkal egy időben több szlovákiai településen népszavazásokat is tartanak. Gútán (Kolárovo) és Pereden (Tesedíkovo) a két felvidéki település eredeti, magyar nevének visszaállításáról is szavazhatnak az ott élők.

Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti:

    Pozsony/Gúta/Pered, 2012. március 10., szombat (MTI) - A parlamenti választásokkal egy időben több szlovákiai településen népszavazásokat is tartanak. Gútán (Kolárovo) és Pereden (Tesedíkovo) a két felvidéki település eredeti, magyar nevének visszaállításáról is szavazhatnak az ott élők.

    1948-ban az akkori Csehszlovákia állami közigazgatásának döntése alapján több mint hétszáz, magyar és német nevű település kapott, új hivatalos megnevezést. Köztük, Pereddel és Gútával együtt mintegy 20 olyan is volt, amely szlovák történelmi személyiségekről lett elnevezve.

    "Ezek a települések néhány kivétellel, államnyelven mindmáig ezt a megnevezést kénytelenek használni" - mondta el az MTI-nek a Fórum Intézet munkatársa, Orosz Örs.

    A települések történelmi neveinek visszaállításában már régóta reménykednek az ott lakók.

    Pereden, amelynek neve több mint 700 éves, a visszanevezés kérdése már korábban is szóba került. A népszavazás kiírásáról azonban csak a most januári testületi ülésén döntött a csaknem 80 százalékában magyarok lakta község önkormányzata.

    "Délelőtt tíz óráig már elég sokan le is adták szavazataikat, én és a családom délután készülünk és természetesen igennel szavazunk majd a település történelmi nevének visszaállítására" - mondta el az MTI-nek szombaton Pered polgármestere, Borsányi Gyula. Hozzátette: jó hangulatban zajlik a szavazás és bízik benne, hogy pozitív eredményt születik majd. 

    Gútán szombaton már a második népszavazást tartják a város eredeti nevének visszaadásáról. Az első népszavazásra 1992-ben került sor. Bár akkor a Gúta megnevezés elsöprő többséget kapott, a népszavazás eredményeit mégsem vette figyelembe az akkori kormány. 

    "Reggel óta folyamatosan szavaznak az emberek, de eredményeket egyelőre még saccolni sem lehet. Én viszont bízok benne, hogy mindenki, aki a parlamenti választásokra leadja a szavazatát, betér azokba a helyiségekbe is, ahol a város eredeti nevének visszaállításáról lehet voksolni" - nyilatkozta az MTI-nek Gúta polgármestere, Horváth Árpád szombaton. Hozzátette:reméli, hogy ezúttal már sikerül visszaadni a történelmi nevét a városnak.

    Ha a két népszavazáson döntés is születik a települések történelmi nevének visszaállításáról, azt még az új  kormánynak is jóvá kell hagynia.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!