Nagyvilág

2012.03.28. 19:41

Szmolenszk - Kaczynski nemzetközi vizsgálatot akar a lengyel kormánygép lezuhanásának ügyében

Varsó, 2012. március 28., szerda (MTI) - Az Európai Parlament (EP) képviselőit kérte fel a lengyel kormánygép szmolenszki katasztrófájának megvizsgálására Jaroslaw Kaczynski, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) elnöke - írta szerdán a lengyel közszolgálati rádió hírportálja.

Varsó, 2012. március 28., szerda (MTI) - Az Európai Parlament (EP) képviselőit kérte fel a lengyel kormánygép szmolenszki katasztrófájának megvizsgálására Jaroslaw Kaczynski, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) elnöke - írta szerdán a lengyel közszolgálati rádió hírportálja.Az EP szerdán közmeghallgatást tartott a katasztrófáról, melyben közvetlen műholdas telefonkapcsolat segítségével az elhunyt lengyel államfő, Lech Kaczynski ikertestvére is részt vett. Nemzetközi vizsgálatot sürgetett Lech Kaczynski lánya, Marta is.

Jaroslaw Kaczynski szerint egyre több jel utal arra, hogy 2010. április 10-én merénylet következtében zuhant le Kaczynski elnök repülőgépe az oroszországi Szmolenszk közelében. Véleménye szerint, ha a feltételezést a bizonyítékok is megerősítik, "sokan nagy árat fognak fizetni". A PiS elnöke egyebek közt a lengyel hatóságokat bírálta, mert szerinte a katasztrófa után előre megszervezett propagandaakcióban igyekeztek elhallgatni az igazságot.

Jaroslaw Kaczynski a nyomozás folyamatát is vitatta, egyebek közt az ügy átadását az orosz félnek, illetve az oroszországi orvosszakértői vizsgálatok engedélyezését. Kiemelte, hogy az orosz eljárás során valótlan megállapítások születtek, és erről, illetve a nem feltárt tényekről is értesülnie kellene a nemzetközi közvéleménynek. Szerinte a lengyel hivatalos szervek a megemlékezéseket is igyekeznek megnehezíteni.

A nyilvános meghallgatást a PiS képviselői szervezték, és a csaknem kétszáz fős közönség soraiban nem lengyel európai parlamenti képviselők is megjelentek - írta a portál. Lengyelországból az áldozatok családjainak képviselőin kívül mások mellett Antoni Macierewicz, a katasztrófát vizsgáló parlamenti bizottság vezetője is részt vett.

Szmolenszk közelében 2010 tavaszán a leszállni készülő Tu-154-es lengyel kormánygép a sűrű ködben lezuhant. A katasztrófában a gépen utazó mind a 96 személy életét vesztette. Mindannyian a lengyel foglyok kivégzésének 70. évfordulóján Katynban (Katiny) rendezett ünnepségekre tartó lengyel delegáció tagjai voltak: az akkori lengyel államfőn és feleségén kívül magas rangú állami, katonai és egyházi vezetők, ismert közéleti személyiségek.

A hivatalos orosz és lengyel jelentések a kedvezőtlen időjárást és a pilótákat hibáztatták a katasztrófáért. A lengyel számvevőszék több szabálytalanságot állapított meg a kormánygép szmolenszki útjával kapcsolatban, egyebek közt a nem üzemképesnek tartott repülőtér használatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!