Nagyvilág

2012.04.23. 08:37

Francia elnökválasztás - A francia sajtó a szélsőjobboldal megerősödése miatt aggódik

Párizs, 2012. április 23., hétfő (MTI) - A "várt Hollande-Sarkozy párbaj" mellett a francia napilapok hétfőn Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) jelöltje "történelmi" méretű támogatottságának következményeivel foglalkoztak.

Párizs, 2012. április 23., hétfő (MTI) - A "várt Hollande-Sarkozy párbaj" mellett a francia napilapok hétfőn Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) jelöltje "történelmi" méretű támogatottságának következményeivel foglalkoztak.A Le Figaro címlapján a második fordulóba jutott két jelölt, a jelenlegi konzervatív államfő, Nicolas Sarkozy és szocialista kihívójának, Francois Hollande-nak a fotója látható. A konzervatív lap szerint Le Pen előretörése nyitottá tette a második fordulót. Szerkesztőségi írásában a lap úgy vélte, hogy amennyiben a szélsőjobboldali szavazók nem támogatják Sarkozy-t a második fordulóban, nekik kell a felelősséget vállalniuk azért, hogy a baloldal ismét hatalomra kerül. "Ha az FN szavazói el akarják kerülni a politikák legrosszabbikát, akkor nem lesz más választásuk, mint az, hogy Sarkozy-re szavaznak annak érdekében, hogy megússzák Hollande-ot" - írta címlapján a Le Figaro.

A várt párbaj... és egy meglepetés - olvasható a Le Parisien címlapján az első három helyen végzett elnökjelölt fotója felett. A fővárosi napilap szerint az első fordulóban nem az volt a meglepetés, hogy Marine Le Pen végzett a harmadik helyen, hanem az, hogy rekordméretű, 18 százalékos támogatottságot kapott. Emiatt még nem lehet tudni, milyen szerep jut neki a két forduló közötti kampányban, illetve azt sem, hogy az eredmény milyen hatással lesz a második forduló kimenetelére.

A Les Échos címlapján is a második fordulóba jutott két jelölt fotója látható egymás mellett. A vezető gazdasági napilap szerint a "kiegyenlítés nehéznek" ígérkezik az államfő számára a szélsőjobboldali Marine Le Pen, illetve a centrista Francois Bayrou szavazóinak elcsábításával.

A Libération az egyetlen újság, amelynek címlapján egyedül látható a mosolygó és integető szocialista jelölt, rajta az "Hollande az élen, Le Pen ünneprontó" felirattal. A baloldali lap szerint az első forduló egyik tanulsága az, hogy a franciák politikai változásra vágynak, s ezen vágy mögött a baloldalnak végre sikerült egységet felmutatnia már vasárnap este. A másik pedig az, hogy a szélsőjobboldal még nem volt soha olyan erős Franciaországban, mint most, ami a lap szerint Nicolas Sarkozy "kudarca". "Franciaország sem ússza meg más európai országok sorsát, ahol ezek a formájukban szalonképessé vált, de tartalmukban ugyanolyan kártékony new look populizmusok egyre nagyobb visszhangra találnak a választók körében. És magukkal rántják a konzervatív pártokat is" - írta a Libération.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!