Nagyvilág

2012.04.23. 08:18

Francia elnökválasztás - Felmérés: Hollande legalább 54 százalékkal megnyeri az elnökválasztást

Párizs, 2012. április 23., hétfő (MTI) - A francia elnökválasztás első fordulójában élen végzett szocialista jelöltnek, Francois Hollande-nak legalább 54 százalékos támogatottságú győzelmet jeleznek előre a május 6-i második fordulóban a vasárnap este nyilvánosságra hozott felmérések.

Párizs, 2012. április 23., hétfő (MTI) - A francia elnökválasztás első fordulójában élen végzett szocialista jelöltnek, Francois Hollande-nak legalább 54 százalékos támogatottságú győzelmet jeleznek előre a május 6-i második fordulóban a vasárnap este nyilvánosságra hozott felmérések.Az Ifop és az Ipsos közvélemény-kutatóintézetek ugyanakkor jelezték, hogy a felmérések még a vasárnapi első forduló előtt készültek.

Az Ifop mérése szerint a közel 20 százalékos támogatottsággal harmadik helyen végzett Marine Le Pen szélsőjobboldali jelölt szavazóinak 48 százaléka a jelenlegi államfőre, a konzervatív Nicolas Sarkozyre adja majd voksát a második fordulóban. Francois Hollande a Nemzeti Front tábora 31 százalékának támogatására számíthat, míg 21 százalék feltehetően tartózkodni fog május 6-án.

A 11 százalékot elért szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon szavazóinak 83 százaléka a szocialista jelöltet fogja támogatni. A centrista Francois Bayrou 10 százalékos tábora nagyjából három részre fog oszlani: 38 százalék Sarkozy-re, 32 százalék Hollande-ra szavaz, 30 százalék pedig tartózkodik.

Jean-Luc Mélenchon, a Baloldali Front jelöltje és Eva Joly, a Zöldek jelöltje már jelezte, hogy Hollande-ot támogatja a második fordulóban.  Marine Le Pen viszont már a kampány alatt megmondta, hogy a két forduló között nem fogja felszólítani a választóit arra, hogy május 6-án a konzervatív jelöltet támogassák. Bayrou csak annyit mondott vasárnap, hogy majd esetleg később, a két forduló között elárulja, hogy kit érdemes támogatni.

A szocialista Francois Hollande vezet a szavazatok 28,4-29,3 százalékával a franciaországi elnökválasztás első fordulójában, a második helyen Nicolas Sarkozy áll 25,5-27 százalékkal a közvélemény-kutató intézetek felmérései (exit poll) szerint, így ők ketten jutottak be a május 6-i második fordulóba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!