Nagyvilág

2012.04.25. 19:17

Francia elnökválasztás - Hollande négy javaslata az uniós pénzügyi paktum felülvizsgálatára

Párizs, 2012. április 25., szerda (MTI) - Négy konkrét javaslatot ismertetett az európai stabilitási paktum felülvizsgálatára szerdán Francois Hollande, a francia elnökválasztás esélyesének számító szocialista jelölt.

Párizs, 2012. április 25., szerda (MTI) - Négy konkrét javaslatot ismertetett az európai stabilitási paktum felülvizsgálatára szerdán Francois Hollande, a francia elnökválasztás esélyesének számító szocialista jelölt."A (május 6-i második) forduló másnapján, ha mandátumot kapok, memorandumot fogok intézni az (uniós) államfőkhöz a paktum újratárgyalásáról" - erősítette meg sajtótájékoztatóján Hollande. Ennek négy fő pontja: eurókötvények létrehozása infrastrukturális ipari projektek finanszírozásához, az Európai Beruházási Bank finanszírozási lehetőségeinek felszabadítása, pénzügyi tranzakciós adó bevezetése, valamint az európai strukturális alapok fel nem használt maradványainak mozgósítása különböző projektekhez.

A szocialista jelölt üdvözölte Mario Draghinak, az Európai Központi Bank (EKB) elnökének brüsszeli nyilatkozatát, aki "maga is azt mondta, hogy a pénzügyi paktumot ki kellene egészíteni növekedési paktummal". Hollande szerint több európai vezető is elfogadta, hogy az általa javasolt elképzelés végleges formájában hatékonyabb eszköz lehet az adósság- és a deficitcsökkentés céljának eléréshez is.

 Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az eurózóna vezetője is "a növekedési stratégiáért" emelt szót az európai gazdaság beindítása érdekében.

"A dolgok jól haladnak előre ... az ötletek teret nyernek, és ebben kétségtelenül nagy szerepe van a franciák szavazatának" - vélte a szocialista jelölt.

Hollande már az első forduló előtt bejelentette, hogy megválasztása esetén felülvizsgálná a költségvetési fegyelemről uniós szinten márciusban elfogadott pénzügyi paktumot, amelyet a francia parlament még nem ratifikált.

Egy keddi esti tv-interjúban a baloldali politikus azt mondta, hogy megválasztása után első útja Berlinbe fog vezetni "egy új Európa" építése érdekében.

"A korlátlan konkurenciának, szabad kereskedelemnek véget vetünk, vége lesz a megszorító politikának is. A költségvetési szigor és az állami kiadások rendezése mellett vagyok. Költségvetési szigor igen, életfogytig tartó megszorítás nem" - fogalmazott Hollande. Erről azonban még Angla Merkel német kancellárt is meg kell majd győznie, akivel "határozott, de baráti tárgyalásokra" számít a francia politikus.

Az elnökválasztás vasárnapi első fordulóját Hollande nyerte meg a szavazatok 28,6 százalékával, a jelenlegi államfő, a konzervatív Nicolas Sarkozy előtt, akire a választóknak a 27 százaléka szavazott. Egy kedden nyilvánosságra hozott felmérés a szocialista jelöltnek biztos (54 százalékos szavazati arányú) győzelmet jelez előre a május 6-i második fordulóban, Sarkozy a szavazatok 46 százalékára számíthat.

A konzervatív államfő a kampány kezdete óta túlságosan költségesnek és osztogatónak tartja riválisa programját, amely szerinte spekulációs hullámot indíthat el a pénzpiacokon.  A gazdasági kérdések feltehetően egyik legfőbb témái lesznek a két elnökjelölt hagyományos tv-vitájának, amelyet május 2-án este a France 2 közszolgálati és a TF1 kereskedelmi televízió élőben közvetít - jelentették be szerdán a csatornák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!