Nagyvilág

2012.04.23. 08:16

Francia elnökválasztás - Sarkozy bízik a győzelemben, három vitát szeretne a két forduló között

Párizs, 2012. április 23., hétfő (MTI) - Bizalommal tekint a második forduló elé Nicolas Sarkozy konzervatív államfő, aki a francia elnökválasztás vasárnapi első fordulójának második helyén végzett a szavazatok 25,5-27 százalékával.

Párizs, 2012. április 23., hétfő (MTI) - Bizalommal tekint a második forduló elé Nicolas Sarkozy konzervatív államfő, aki a francia elnökválasztás vasárnapi első fordulójának második helyén végzett a szavazatok 25,5-27 százalékával."Bizalommal nézhetünk a második forduló elé. Minden újrakezdődik. Már holnap útra kelünk" - mondta párizsi székhelyén hívei előtt Sarkozy, akit az első fordulóban a szavazatok 28-29 százalékával megelőzött a baloldali ellenzék jelöltje, Francois Hollande.

A harmadik helyen a szélsőjobboldali Marine Le Pen áll a szavazatok 18,2-20 százalékával, megelőzve a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchont (10,8-11,7 százalék). A centrista Francois Bayrou a szavazatok 8,5-9,1 százalékára számíthat.

"A második fordulóba bejutott két jelöltnek most az igazságról és a bátorságról kell bizonyságot adnia. Eljött a mindent eldöntő pillanat, a programok és a személyek közötti választás szembesítésének a pillanata. Mindent meg kell vitatnunk, egyenesen és őszintén" - fogalmazott az annak ellenére magabiztosnak és nyugodtan tűnő államfő, hogy a felmérések számára legalább tíz százalékos vereséget jeleznek előre a második fordulóban a szocialista riválisával szemben.

"Azt javaslom, hogy három vitát tartsunk (Francois Hollande-dal) a szociális és a gazdasági kérdésekről, a társadalmi problémákról és a nemzetközi kérdésekről" - mondta az elnök. Hozzátette: "Így mindenki biztos ismeret birtokában tud majd választani. Részletesen ki fogom fejteni az ígéreteimet. Minden energiámat arra fogom fordítani, amire képes vagyok". Azokat a franciákat, akik "hazaszeretetüket párthovatartozásuk fölé tudják helyezni" pedig arra kérte, hogy csatlakozzanak hozzá.

Sarkozy szerint az első forduló "válságszavazás" volt, amelyben a franciák "nyugtalanságukat és szorongásukat fejezték ki a jelenleg formálódó új világgal szemben". Ezért szerinte a második forduló központi kérdése az lesz, hogy ki tudja "megőrizni ebben a gyorsan változó világban a franciák jelenlegi életmódját".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!