Nagyvilág

2012.04.05. 18:12

Hamis az antiknak hitt görög lányszobor

Athén, 2012. április 5., csütörtök (MTI) - Hamis az az antik márványszobor, amelyet egy hete foglalt le a görög rendőrség két férfitól, és amelynek értékét első látásra 12 millió euróra becsülték.

Athén, 2012. április 5., csütörtök (MTI) - Hamis az az antik márványszobor, amelyet egy hete foglalt le a görög rendőrség két férfitól, és amelynek értékét első látásra 12 millió euróra becsülték.A két férfi félmillió euróért próbálta eladni az értéktelen szobrot, amely kecskeólból került elő. A kecskenyáj 40 éves tulajdonosát - ő az egyik szélhámos - és 56 éves bűntársát őrizetbe vették és műkincslopás címén eljárás indult ellenük. Ez a vád már nem áll, és minden bizonnyal módosul.

A fiatal lányt ábrázoló, 120 centi magas márványszobor az első szakértői vélemények szerint Kr.e. 520 táján készült és egyedülálló műalkotás. A mostani vélemények szerint biztos, hogy hamisítvány, gipszből öntötték és egyáltalán nem "páratlan": egészen pontos másolata ugyanis egy valóban ókori szobornak, amelyet az Akropoliszon találtak még korábban - adta hírül a BBC brit sajtóorgánum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!